2018. 09. 25. kedd, Eufrozina, Kende


Rovatok

Szakértő véleménye

Miért fontos az alkalmassági vizsgálat?

Magyarországon Fodor Józsefhez, a budapesti orvosegyetem közegészségtan professzorának nevéhez fűződik a hazai tudományos iparegészségtan megalapítása. Korábban rendkívül korszerűnek számító foglalkozás egészségügyi megközelítésben a munkavállalás szigorú alkalmassági vizsgához és korhatárhoz volt kötve.

Miért szükséges a munkáltatónak az üzemorvosi szolgáltatás?

A munkavédelem területét legmagasabb szinten az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, valamint 1997. évi CLIV törvény az egészségügyről szabályozza és elrendeli, hogy minden munkáltató foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást köteles biztosítani valamennyi munkavállalója számára. A Munkavédelmi törvény célja, hogy az alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének megóvás és a munkakörülmények humanizálása érdekében. Megelőzve ezzel a munkabaleseteket és a foglalkozással összefüggő megbetegedéseket mivel a munkát végzőknek joguk van a biztonságos és egészséges munkavégzéshez.

Miért érdeke a munkavállalónak?

Munkába álláskor egészségi állapotát, esetlegesen krónikus betegségét és az ismert munkahelyi terhelést, körülményeket összevetve véleményezni lehet, hogy megismert állapotában képes-e az adott munkakör betöltésére, ismert betegségét befolyásolják-e a munkaköri terhelések és összehasonlítási alapot jelentenek a későbbi időszakos alkalmassági vizsgálatok során tapasztalt egészségügyi állapothoz képest. Az időszakos vizsgálatokkal a jelentkező, esetlegesen addig nem ismert, foglalkoztatásból adódó megbetegedéseket lehet kiszűrni és keresni a megoldást a munkáltatóval együttműködve annak kivédésére.

A szolgáltatás tevékenységi körében tartoznak a munkaköri alkalmassági vizsgálatok, a foglalkozási megbetegedések, a munkavégzés egészségkárosító hatásainak vizsgálata, az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadás és a munkavállalók munkakörülményeivel kapcsolatos felvilágosítás.

A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás szerződésének meglétét, annak betartatását az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi főfelügyelőség ellenőrzi.

A fentieknek megfelelően az Arrabona-Med Kft. szakorvosaival végzi a foglalkozás egészségügyi ellátást. Munkavédelmi és munkaegészségügyi szakembereivel vállalja a munkahelyi veszélyforrások feltárását, értékelését valamint szakmai segítséget nyújt azok lehetséges csökkentéséhez és megszűntetéséhez, továbbá biztosítja a megfelelő dokumentálást.

A vizsgálatok fontosságát az is mutatja, hogy a szűrések során számos eddig nem ismert cukorbetegséget, magas vérnyomást és látáscsökkenést találunk.

Kibővített szolgáltatásainkkal pedig célunk a megbetegedések kialakulásának megelőzése illetve korai felismerése.

Ilyen például a hasi, érrendszeri és egyéb ultrahang diagnosztika továbbá menedzserszűrési programunk. 

A menedzserszűrés magába foglalja a kardiológiai és belgyógyászati vizsgálatot, terheléses EKG-t, 12 elvezetéses nyugalmi EKG-t, a laboratóriumi vizsgálatokat, annak érdekében, hogy pontos képet kapjunk egészségügyi állapotunkról.

Fizikoterápiás részlegünk felállításának fő célja pedig a természetes energiákkal történő gyógyítás, fájdalomcsillapítás, izomlazítás és a gyulladások csökkentése. Szakorvosi javaslatra tudunk nyújtani iontoforézis, diadinamic, terápiás ultrahang továbbá a mai világban egyre szélesebb körben megjelenő, az orvostudományban is elismert lézerkezeléseket.

 

 

2015-09-08

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF