2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Trendi lány

Nagy mellek helyett szájfeltöltés a menő

Egyre kevesebb a mellplasztika, miközben egyre többen kérik az olyan szépészeti beavatkozásokat, amelyek valóban pszichés problémákat okoznak. Közben a rekonstrukciós plasztikai műtétek száma megsokszorozódott. A szájfeltöltés viszont már szinte megszokott a tinik körében.

Az extrém ajakfeltöltés az úgynevezett ajakdiszmorfiás emberekre jellemző. Ez egy olyan pszichés torzulás, amikor a nők a feltöltött ajkaikkal próbálják a nemiségüket, nőiességüket bemutatni.
Az, hogy milyen lesz végül az ajak, rengeteg mindentől függ. Nagyban befolyásolja például az orvos kézügyessége. A beadás technikáján múlik, hogy mennyire lesz szimmetrikus valakinek a szája. Ezen kívül a hatóanyag is meghatározza a végeredményt. A legtöbb esetben hyaluronsavat használnak. Ez egy nemzetközileg elfogadott és bevált hatóanyag, de a készítmények között is vannak szerkezeti különbségek. Ha túlságosan erős anyagot fecskendeznek az ajakba, az komplikációkat okozhat, felduzzadhat tőle az ajak. A hyaluronsav felszívódik, de ez eltarthat három vagy tizennyolc hónapig is. Jelenleg hatféle hyaluronsav -készítmény van, amit alkalmazhatnak a magyar orvosok ajakfeltöltésre.
A szilikonolaj már a legtöbb európai országban és az Egyesült Államokban nem engedélyezett ránc- és ajakfeltöltő készítmény, annak késői gyulladás és daganatkeltő hatása miatt, de hazánkban még alkalmazható „csak” nem engedélyezett. Mint kiderült, azért olyan népszerű a szilikonolaj, mert olcsó, tartós, és gyorsan látható az eredménye. Évekkel később mellékhatások jelentkezhetnek! A beadott szilikon injekciós anyagot teljesen eltávolítani már nem lehet, csak egyes zavaró, vagy gyulladásba jött csomóit!
Az esztétikai eredményért viszont a páciens vállalja a felelősséget, nem az orvos.

Bármilyen ajaknagyobbító, vagy ránckiemelő anyag használata előtt fontos, hogy a páciens írásbeli tájékoztatót is kapjon, utána pedig joggal kérheti el a beadott anyag azonosító dokumentációját, dobozát.

Az injekcióval beadható anyagok közt idegen anyagok és a saját zsír egyaránt szerepelhetnek. A Kollagén injekció (tisztított, kezelt, állati eredetű) előtt allergia teszt injekciót kell adni, és a próba valamint a kezelés közt legalább 4 hétnek kell eltelnie. Hátránya, hogy a beadott kollagén kivétel nélkül mind felszívódik 2-6 hónap alatt, bár korlátlanul ismételhető.
Minél tartósabb egyébként egy készítmény, annál nagyobb a torzulás rizikója. Egy két-három éves feltöltés esetében már fennáll a veszélye annak, hogy kötőszöveti burok alakul ki körülötte. A hyaluronsav például azért is jó, mert biztonságosabb. Van ellenszere, egy enzim, amit ha az esetleges torzulásnál, gyulladásnál adnak be, akkor felgyorsítja a felszívódást. Más esetben szteroid injekciókkal próbálják korrigálni az orvosok a hibákat, de nyilván nem lesz szép eredménye. Sokaknak viszont - a kialakult granulómák miatt - sebészi beavatkozáson kívül esélyük sincs arra, hogy rendbe hozzák a szájukat.
A hyaluronsav injekció (pl. a szintetikus eredetű Restylane, mint hyaluronsav-származék, az emberi porc alkotóelemét tartalmazza) előtt teszt injekcióra nincs szükség, hatása tartósabb, de a beadott anyag fele felszívódik egy év, egésze két év alatt. Szintén sokszor ismételhető, a szövődmények száma igen kevés.

Az Artecoll- (újabb nevén ArteSense) injekció anyaga (poly-meta-metacrylat) olyan nagyságú mikroszkopikus gömböcskék, melyek nem tudnak felszívódni, de a technikai okból benne lévő 8 % kollagén felszívódik és ezen alkotóelem miatt célszerű 4 héttel a beavatkozás előtt szintén érzékenységi tesztet végezni. Az Artecoll tartós hatása mellett hátránya, hogy egy adott területen nem célszerű túl sokat beadni belőle, mert nagyobb mennyiségben tömöttebb, keményebb lehet, ezen kívül egészen felületesen egyáltalán nem adható.
Ezen anyagok beadása a bőr mélyebb rétege alá és nem a bőr felületi rétegeibe történik, nagyon vékony tűvel, számos, apró helyre, egyenletesen.
Olyan páciensnél, akinek már volt korábban ajak herpesze, kötelező a herpesz fertőzés gyógyszeres megelőzése.
Gyakorlatban a tükör előtti vizsgálat során megbecsült szükséges beadandó mennyiségnek egyszerre mindig csak legfeljebb 2/3-át adják be. Az injekciók kellemetlen tűszúrások, de az előtte adott nyugtató tabletta bátorságával elviselhető kellemetlenség. Ennél érzékenyebb páciensen az ajkakat beidegző idegek előzetes injekciós érzéstelenítése (4 szúrás) után a többi injekció már nem észlelhető. A beadás során a páciens a tükörben kontrollálhatja az azonnali hatást és a beadás helyét, a beadott mennyiség elosztását módosíthatja kívánsága szerint. A beavatkozás után rövid ideig hűtik a területet, az ezután keletkező duzzanat pedig 2 - 3 nap alatt megszűnik.

Műtéti ajaknagyobbítások

A saját zsírral való ajaknagyobbítás, ha a zsírt megfelelően kezeljük, igen sikeres lehet, általában a beadott mennyiség maximum 20 %-a szívódik csak fel az első hónapokban, a többi megmarad, tehát a hatás a tévhitektől eltérően - tartós. Ha ismételni kell, a második beadás után már ennél kevesebb szívódik fel belőle. A módszerhez az szükségeltetik, hogy legyen a páciensnek olyan területe, ahol zavarja őt a zsírtöbblete, és ahonnan így elvégezhető a zsírleszívás, mert ellenkező esetben, ha kis mértékben is, de besüppedés keletkezik az adóterületen. Így e módszerrel két eredményt lehet egyszerre elérni, meg lehet szabadulni egy zavaró zsírpárnától és a leszívott zsír egy kisebb részével lehet az ajaknagyobbítást elvégezni. Ez a beavatkozás műtét, melyet műtői körülmények között, az adott terület és a kívánt zsírleszívás területe(i) szerinti érzéstelenítésben fájdalom nélkül lehet elvégezni. Az érzéstelenítés mód-szerétől függően ambuláns műtéttel (a beavatkozás utáni közvetlen hazamenetel) helyi érzéstelenítésben, vénás nyugtatásban vagy 1 napos bennfekvéssel, ez esetben altatásban. A leszívott zsírt speciális módszerrel tisztítják és sűrítik a minél jobb megtapadás érdekében. A mód-szer hátránya, hogy nagyobb ajakduzzanattal jár, mint az injekciós beavatkozás, viszont tartós eredményt ad.

Mi is az a Hyaluronsav?

Tudjuk, hogy a víz életet és rugalmasságot ad a bőrnek, miközben meghatározza az ajkak és az áll körvonalait is. A feltöltéshez egy olyan anyagot alkalmaznak, amely testünkben egész életünkben megtalálható és a víz megkötése a feladata. A hyaluronsav megköti a vizet a bőrben, ezzel teltté és feszesebbé teszi, hosszantartó, természetes hatást eredményezve.

Egy olyan kristálytiszta zselé, melyet a bőrgyógyász szakorvos egy rendkívül vékony tű segítségével, apró adagokban juttat a bőrbe. Az életfontosságú tápláló anyagok, például oxigén, hormonok stb. mozgását a bőrben nem akadályozza, semmiben nem befolyásolja. A feltöltés eredménye azonnal szemmel látható.

2015-09-08

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF