2018. 09. 25. kedd, Eufrozina, Kende


Rovatok

Szakértő véleménye

 

Néhány jó tanács az edzésekhez

Azok, akik rendszeresen edzenek, nagyjából fele annyi idő alatt gyógyulnak meg a náthából, megfázásból, mint azok, akik nem edzenek, vagy csak heti egyszer. A súlyzós edzés is jó hatással van az egészségi állapotra, de a legjobb, ha a kardió mozgásokkal ötvözöd.

Kezdetben érdemes kisebb súlyokkal edzeni, később azonban a fejlődés érdekében nem árt egyre nehezíteni a gyakorlatokat. Figyelni kell a fokozatosságra, és arra, hogy a súlyok emelése ne menjen a végrehajtás rovására.

Az első időszakban a teljes edzésed 40-50 percig tartson, és hetente 3-4-szer ismételd meg a gyakorlatokat. Inkább legyen rövid és hatékony az edzésed, mintsem hosszú és felesleges. Ha minden nap edzel hosszan tartóan, akkor nem hagysz időt az izomzatnak a regenerálódásra, és elmarad a fejlődés. Az edzés során az izomzatban mikro sérülések keletkeznek, amelyek gyógyulása jelenti a fejlődést. Ha nem adsz elég időt a gyógyulásra, akkor a mikro sérülések nem begyógyulnak, hanem fokozódnak, és rosszabb esetben akár le is épülhet az izomzat a túlterheléstől.

Igyál 2,5-3 liter folyadékot naponta, edzésen pedig még fél litert fogyassz, hogy kellően hidratált legyél. A folyadék fontos a szervezetben, hiszen vízből áll a test csaknem 70%-a.  A megfelelő anyagcseréhez és vérkeringéshez fontos a megfelelő folyadékfogyasztás.

Sokan az internetről töltik le az edzésterveket vagy elkérik a barátjuktól és kérdezik, hogy melyik a legjobb edzésterv. A válaszom az, hogy ilyen nincs. Alapvetően azért, mert mindenkinek más a célja, más a sport múltja, de mások a genetikai adottságai is. Ami az egyik embernek fejlődést eredményez, az a másiknak lehet, hogy károsítja az egészségét, túlterheli magát, vagy elmarad a fejlődés. Leírhatnám, hogy 30 szabályos fekvőtámasz, de nem biztos, hogy meg tudod megcsinálni. Más a teherbírásunk, más a technikánk, és más testrészeink reagálnak jobban az egyes gyakorlatokra. Az edzésterveket személyre szabottan, állapot felmérés után tudom konkretizálni, amit érdemes 3-4 havonta változtatni, hiszen hosszú távon ugyanaz a terhelés már nem fog fejlődést okozni, mert a szervezet megszokja.

 

A testsúlycsökkentési céllal érkezők gyakran beleesnek abba a hibába, hogy reggeltől estig kardióznak, mert úgy hallották, hogy csak az ilyen jellegű mozgás égeti a zsírt. A kardió edzés mellett fontos, hogy súlyzós edzéssel is fejleszd az izomzatodat is, mert ha lefogysz, akkor súlyzós edzés nélkül nem leszel tónusos, lógni fog a bőröd és nem leszel elégedett a látvánnyal. Ráadásul az izomszövet több kalóriát használ el, így nagyobb izomtömeggel úgy tudsz fogyni, hogy kevésbé kell csökkenteni a kalória bevitelt.

A fejlődéshez megfelelő mennyiségű alvás kell, mert alvás közben termelődik a legtöbb növekedési hormon, ami felfrissíti a sejteket, helyreállítja a bőr rugalmasságát és fokozza az aminosavak átjutását a sejthártyán. Megfelelő alvás nélkül a növekedési hormon az agyalapi mirigyben marad és negatívan befolyásolja az izom – zsír arányt.

Nőknek is ajánlom a súlyzós és a saját súlyos funkcionális erőnléti edzéseket, hiszen számos előnye van a női szervezetre: Minél több rajtad az izom, annál könnyebben tudod tartani az alacsony testzsír százalékot. Minél izmosabb vagy, annál több kalóriát égetsz.
Ha sportolsz, több kálium, magnézium és kalcium van a szervezetedben. Minél lúgosabb a szervezeted, annál jobb az állóképességed és kitartásod.

Sokan kérdezik, hogy egy-két pohár alkoholos ital még belefér-e a sportos életvitelbe. Az igazság az, hogy az alkohol sokkal rosszabb hatással van a szervezetedre, mint gondolnád. Különösen igaz ez az izomépítő folyamatokra. Az alkohol hatására csökken a tesztoszteron szint és könnyen kiszáradást is tapasztalhatsz. Ha komolyak a szándékaid az edzés terén, akkor a tanács egyszerű: az alkoholra nem-et kell mondani.

Úgy gondolom, hogy cél nélkül nehéz kitartani. A „kicsit le kéne fogyni” vagy „egy hétig nem eszek semmit és utána lapos lesz a hasam” mondatok nem vallanak arra, hogy komoly célok lennének a háttérben. Ha elégedett szeretnél lenni a saját látványoddal, akkor következetesen ki kell tartanod a célod mellett és ésszerűen belőni a lehetőségeidet. Az is jó, ha kisebb részcélokkal éred el a végső alakot, de mindig szabj határidőt magadnak.
Legyél következetes a táplálkozásban is! A kis adagos, 3 óránkénti étkezés a megfelelő táplálékforrásokból tökéletesen egyenletes erőszintet fog eredményezni. Nem leszel sosem nyomott a sok ételtől, nem fogsz szédülni az alacsony vércukorszinttől és az edzésen is mindig a maximumot tudod nyújtani.

Ha tudatossá válsz, akkor természetes módon válsz elkötelezetté a sport és egészséges életvitel mellett, és amellett a csapat mellett, akiktől mindezt megtanultad.

 

Egészség rovatunk szerkesztője:

Csidei Barbara
csbarbara.trainer@gmail.com
+36-30-691-01-41

 

 

 

 

 

2015-02-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF