2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Szeretem a testem

Nyáron kiemelten fontos az arcápolás

A nyári tikkasztó meleg, az UV sugárzás, az izzadás, a strandok klóros vagy éppen a tengerek sós vize bizony megviseli mindannyiunk arcbőrét. Nyáron kiemelten fontos a rendszeres, alapos arctisztítás és a hidratálás.
Mondják, hogy az arc a lélek tükre, de éppúgy az egészségé is, mert bőrünk árulkodhat betegségről, nem megfelelő higiéniáról is, tehát a karbantartásnak kívül és belül is meg kell történnie. Nyáron különösen fontos a sok folyadék bevitele, a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a gyakori tisztálkodás, amit mindenkinek egyénileg kell megtennie, de nem árt, ha időnként szakember segítségét kérjük. Melegben az arc kipirosodik, napozással foltok keletkezhetnek rajta, előjönnek a szeplők, a fertőzés nagyobb esélye miatt csúnyábbak a pattanások, gyakoribbak a mitesszerek, csípésnyomok. Hogy mégis miként tartható karban az arcbőr, erre adunk néhány jó tanácsot.

A megfelelő tisztítás
Bármilyen beavatkozást az arcbőr tisztításával kell kezdeni, mitesszeres bőr esetében ez szinte kötelező már a nyár elején azért, hogy a mitesszerek ne süljenek bele a bőrbe. Az arcbőr szakszerű tisztítását legalább évszakonként egyszer meg kellene tennie mindenkinek a bőr típusától függetlenül, de különösen nyáron hetente is ajánlott egy tisztító pakolás, amit otthon is megtehetünk.
A nyári időszakra jellemző, hogy a bőr erőteljesebben zsírosodik és izzad, ezért a szennyező anyagok, a por könnyebben megtapad a bőrön, és gyakrabban tömíti el a pórusokat is. Éppen ezért nagyobb gondot kell fordítani a bőr tisztítására, és a pórusok összehúzására. Ilyenkor nem csak arctisztító tejét és tonikot érdemes használni, hanem jól habzó lemosókat is, hiszen ezek a készítmények gyengéden távolítják el a szennyeződéseket és a sminket, miközben támogatják a bőr természetes egyensúlyát.
Nyáron kiszárad a bőr, inkább vizesebb krémeket kell használni, télen pedig inkább zsírosabbakat. Ha kiszárad a bőr, összehúzódnak a pórusok, és a mitesszereket még nehezebb kitisztítani. A nyári melegben az arc könnyen kivörösödik, kitágulnak az erek, és ez elég látványos az arcbőrön. Az ilyen bőrt nagyon óvatosan kell kezelni, nem szabad arcradírt használni, vagy ha igen, akkor csak olyant, ami nem szemcsés.

Dehidratáltság ellen
A másik jellemző probléma ebben az időszakban a bőr szárazsága, hiszen a légkondicionáló vagy a nyaralás során a sós víz, erőteljes szárító hatással lehet a bőrre. Ennek kompenzálására a bőrtípusnak megfelelően kell kiválasztani a krémet, de nyáron ez legyen könnyebb állagú, és kevésbé zsíros, mint a télen használt készítmény. A hidratálást ne csupán a nappali időszakra korlátozd, hiszen éjjel nő a bőr vérellátása, és még hatékonyabban tudja befogadni a bőrápoló termékekben megtalálható jótékony anyagokat. Ráadásul egy szuper krémmel nemcsak hidratálhatunk, hanem ránctalaníthatunk is! A megfelelő krém kiválasztásakor ne csak a hidratálás és a ránctalanítás legyen meghatározó, hanem a megfelelő fényvédelem, vagy éjszakai krém esetében a napozás utáni extra táplálás. A hidratálás nem csak kívülről, de belülről is nagyon fontos, vagyis sok folyadékot kell fogyasztanunk. A déli nap mindenképpen kerülendő, még napernyő alatt is! A leégéseket nagyon nehéz helyre hozni, és sok esetben csúnya pigment foltok maradnak utána.

Égető probléma
Talán a legnagyobb gondot az erőteljes UV sugárzás, illetve ennek kivédése okozza. Az arcbőr, sőt, az ajkak bőre is képes leégni, ha nem gondoskodunk a védelméről! A nappali arckrémek nagy részében már található 15-20-as fényvédő faktor, érdemes erről még a vásárlás előtt tájékozódni. Ha szeretünk sminket viselni, akkor mindenképpen próbáljunk csak egy leheletnyi alapozóval dolgozni, de talán jobb választás, ha egy könnyű BB krémmel kendőzzük el apróbb bőrhibáinkat. Ha a tervben azonban strandolás, vagy egész napos kirándulás szerepel, hezitálás nélkül nyúlhatunk a naptej után! Az arc védelmére speciális, könnyű textúrájú napvédő szerek állnak rendelkezésünkre, érdemes válogatni közülük.

A légkondik réme
A légkondicionáló berendezések is igénybe veszik ilyenkor a bőrünket. Több szempontból is megfontolandó tanács, hogy ne vegyük túlságosan hidegre a hőmérsékletet. Az ajánlott, három-négy fokkal hűvösebb a kinti hőmérsékletnél. A légkondicionáló nagyon ártalmas a bőrre, nem csak, mert szárítja azt, hanem, mert a benne megtelepedett por rákerül a bőrre, ha megizzadunk, akkor fertőzés veszélye is fennáll.

Sós víz ellen édesvíz
A sós víz szintén rendkívüli módon szárítja a bőrt, ezért a tengerparti nyaralások idején kiemelten fontos a napozószerek használata. Napozás előtt fél órával kenjük fel a krémet, és kétóránként kenjük magunkat újra. Ez minden bőrtípusra vonatkozik. Miután kijöttünk a vízből, tusoljunk le, és azonnal kenjük be a bőrünket testápolóval, vagy valamilyen hűsítő zselével.

Ha lehet, nyáron ne!
A tetoválást, a mélyhámlasztást, bizonyos peelingeket nem javaslunk, hiszen ezek egyrészt hegesedéshez vezethetnek, másrészt a pigmentációra lehetnek kedvezőtlen hatással. Ezeket nagyon nehéz eltüntetni a bőrről.

Pakolás házilag
Természetesen, előbb letisztítjuk az arcot, ehhez használhatunk arctejet, utána borvízzel felfrissítjük a bőrt. Ha nincs előre kitisztítva a bőr, akkor bármit teszünk rá, nem tud kellően felszívódni. Az alapozó krémet nem javasoljuk, mert azzal elfedjük az esetleges hibákat, de el is zárjuk a bőrt a lélegzés elől, a pattanások, mitesszerek pedig ott maradnak a krém alatt. Mivel a tojásban a jin és a jang kozmikus erő is megvan, komplex nyersanyag, sok benne az A- és a B-vitamin, ezért táplálja a bőrt, látványos a hatása. Száraz bőrre inkább a tojássárgáját használjuk, zsírosra a fehérjét.
A tojássárgáját összekeverjük mézzel, esetleg egy kis olívaolajjal, méhpempővel, és miután letisztítottuk az arcbőrt, ecsettel kenjük rá az így elkészített masszát. Tíz percig hagyjuk rajta, majd mossuk le bő vízzel, és utána rátehetjük a nappali krémet. Ezt hetente megismételhetjük,
Zsírosabb bőrtípusra a tojásfehérjét ajánljuk, amit egypár csepp citrommal keverünk össze, tehetünk bele puliszkalisztet vagy lenőrleményt, és ezzel ledörzsöljük az arcbőrt. De minden esetben első a tisztítás.
Sok gyümölcs és zöldség is hatékonyan használható a bőrápolásban. Az uborka minden típusú bőrre jó, a savasabb zöldségeket és gyümölcsöket főként a zsíros bőrre alkalmazzuk, mivel az ilyen bőr lúgos, és savasítanunk kell. Míg a szervezetünknél arra kell törekednünk, hogy lúgosítsuk, az arcbőrnek kimondottan jót tesz a savas közeg, mert a savköpeny megvédi a fertőzésektől. 

2015-07-03

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF