2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Utazzunk

Olaszország ékessége: a Cinque Terre

 

Ha Észak-Olaszországban – Genova és Pisa környékén – jársz, semmiképp se hagyd ki Cinque Terre öt kis faluját, melyek a Riviera di Levante sziklás partja mentén húzódnak meg.  Ezek Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore.  A sziklaszirtek széleibe kapaszkodó kis falvakat csak egy régi ösvény köti össze, amelyet Sentiero Azzurónak (Kék ösvény) neveznek.  Innen gyönyörű kilátás nyílik a sziklás partra és a teraszos szőlőkertekre, ahol a Cinque Terre száraz fehérbor szőlője is terem. 

Ha Észak-Olaszországban – Genova és Pisa környékén – jársz, semmiképp se hagyd ki Cinque Terre öt kis faluját, melyek a Riviera di Levante sziklás partja mentén húzódnak meg.  Ezek Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore.  A sziklaszirtek széleibe kapaszkodó kis falvakat csak egy régi ösvény köti össze, amelyet Sentiero Azzurónak (Kék ösvény) neveznek.  Innen gyönyörű kilátás nyílik a sziklás partra és a teraszos szőlőkertekre, ahol a Cinque Terre száraz fehérbor szőlője is terem.  Az ösvényen a folyó elhagyatott szakaszainál lévő fürdőhelyekhez is eljuthatunk. Ne lepődj meg, csak vonattal vagy gyalog tudod megközelíteni őket, a tenger mellett nincs autóút.

Hatalmas érzés, amikor az izzasztó hegyi túra végén előtűnnek színesre festett házaikkal a mesébe illő falvak. A falvakat legkönnyebben a tenger felől lehet elérni (hajók La Spezia, Lerici vagy Porto Venere kikötőjéből), vagy vonaton (La Spezia-Genova vasútvonal)

A Cinque Terre Észak-Olaszországban, a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a Ligur-tenger partvidékén található. A "Cinque Terre" elnevezés szó szerinti fordításban annyit jelent, "Öt föld", de valójában öt pici, autóforgalomtól mentes falu és egy gyönyörű nemzeti park rejtőzik a kissé talányos név mögött. Az apró települések megbújnak az élénkzöld, meredek domboldalak és a türkizkék Ligur-tenger között, és a sziklák tetejére épült pasztellszínű házaikkal a világon egyedülálló, mesebeli látványt nyújtanak.
A Cinque Terre Ligúria, talán Olaszország egyik legnevezetesebb látnivalói között van: a tengerparti sziklákra tapadt kis falvak, mint Vernazza vagy a Monterosso al mare vagy a meredek hegyoldalon kialakított teraszos művelésű földek, kabócadaltól hangos olívaligetek és a mélykék tenger megkapó látvány.

A települések között hajóval vagy gyönyörű panorámát kínáló gyalogösvényeken közlekedhetünk: ha elunjuk a gyaloglást vagy nagy a hőség napközben, akkor akár vonatozhatunk is: a Cinque Terre Card birtokában az érvényesítés napján ott, akkor és annyiszor szállunk fel és le a viszonylag sűrűn követő vonatok egyikére ahányszor csak szeretnénk, hogy a következő kis faluba utazhassunk.

A terület nagyon népszerű az öreg kontinensre látogató tengeren túli turisták körében, 1997 óta az UNESCO Világörökség része, 1999-ben megalakult a Cinque Terre Nemzeti Park.
Genova vagy La Spezia városaiból nagyon gyorsan elérhetjük a fent említett vonattal: az autós megközelítést ne erőltessük, a falvakba nem lehet behajtani.

A Cinque Terre Card 10 euró, a boltban egy jéghideg Moretti sör 2 euró, a pékségben egy vastag sajtos, ruccolás, paradicsomos focaccia 3 euró - mindezeket a vernazzai sziklákon ücsörögve az öböl, a kisváros főtere és a tarajos hullámok látványát élvezve elfogyasztani: megfizethetetlen...

Rengeteg látogató özönlik a drámai szépségű Cinque Terre partvidék derűs kicsi falvaiba, hogy bejárja a teraszos domboldalakat átszelő szédítő ösvényeket. Az olasz riviéra enyhe, balzsamos éghajlatot élvez, híres virág- és élelmiszerpiacairól, különösen Sanremo. A Ligur-tenger a jachtok szerelmeseit vonzza, akik hajóikkal gyakran látogatják a festői falusi kikötőket.

A falvakat ma az elnéptelenedés veszélye fenyegeti. Köztük a legnagyobb Monterosso al Mare, a Cinque Terre északnyugati végén. A sziklák alatti homokos, széles öböl a faluhoz tartozik. Vernazza utcáit meredek lépcsők kötik össze. Corniglia sziklás teraszok csúcsán épült házai körül mintha évszázadokkal ezelőtt megállt volna az idő. Manarola és Riomaggiore között fut a híres Via dell’ Amore, a szerelem 15 perces sétaútja.

Az utolsó két falu Manarola és Riomaggiore nagyjából 15-20 percnyi séta, kiépített út épült, még egy bárt is nyitottak rajta. Tökéletes naplementéket láthatunk, fotózhatunk onnét, de nem ezért látogatják sokan. A két utolsó falut összekötő út a Szerelem útja. Ha szeretnéd megerősíteni a szerelmedet a pároddal, csak fogj egy lakatot, helyezd fel bárhová az úton a több ezer lakat közé, és a kulcsot hajítsátok a tengerbe.

Cinque terre tökéletes helyszíne lehet egy tavaszi hosszú hétvégének, romantikus zeg-zugos utcákkal, túrázással és strandolással fűszerezve, olasz ételekkel, borokkal… Ha egyszer ellátogatsz ide, soha többé nem felejted el ezt a mesés környéket

2015-11-06

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF