2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Szakértő véleménye

Öntözzünk okosan!

A jó kertész legfontosabb nyári teendője a növények megfelelő vízellátása. Ehhez be kell tartanunk néhány szabályt! Ha gyümölcsfa, frissen ültetett díszfa vagy bokor van a kertben, érdemes tányéroznunk, hogy a fa tövénél tartsa a vizet, viszont rendszeresen kapáljuk a tányért, hogy tudjon elszivárogni a víz. Ügyeljünk arra, hogy amikor öntözünk, ne a növény lombját öntözzük, hanem a tövét, hogy elkerüljük a levelek megégetését, valamint a gombák, betegségek elterjedését. Nagyon fontos az öntözés ideje. Napközben, amikor fel van hevülve a növény, kerüljük, mert az előbb említett módon megégethetjük, és a hideg víztől hősokkot is kaphat, ami lombhullást, sárgulást, vagy szélsőséges esetben akár a növény pusztulását is okozhatja, illetve a felhevült talajból több víz párolog, mintha a kihűlt talajt nedvesítenénk, ezért korán reggel vagy naplemente után, minél később öntözzünk. Inkább ritkábban sokat, mint gyakran keveset!

Ha csak egy kicsit öntözünk gyakrabban, akkor a talajnak csak a felső rétegét nedvesítjük, és így az alsó gyökerek nem jutnak vízhez, viszont ha bőségesen megöntözzük a növényt, akkor az alsó gyökerek is kapnak vizet. Zöldségnövényeknél például a termés minősége nagyban függ a vízellátottságtól. Ügyeljünk arra is, hogy ha a kijuttatásnál mondjuk több percig öntözzük a növényt, elfolyhat a víz, ezért inkább pár percenként térjünk vissza miután leszivárgott a víz a talajba, és akkor adjunk neki még.

Ha csepegtető rendszerünk van, abban az esetben viszont akár egész nap is üzemeltethetjük, így biztosítva az elegendő vízmennyiséget. Ha hagyjuk, hogy időnként kiszáradjon a föld a növény körül rövid időre, az is jót tehet, mert olyankor a gyökérképződés aktívabb. És az utolsó szabály, hogy spóroljunk minél több vizet. Ez egy automata öntözőrendszerrel valósítható meg a legjobban, hiszen a célzott vízkijuttatással biztosítjuk a növények megfelelő vízellátását, ugyanakkor pont annyit juttatunk ki, amennyi kell, se többet, se kevesebbet.

Kónya Balázs, a Kreatív Garten csapatából

 

2015-08-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF