2018. 07. 18. szerda, Frigyes


Rovatok

Gasztro

Opera szelet

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Kávés vajkrém

150 ml 2,8%-os tej

30 g pörkölt kávé

50 g kristálycukor

60 g tojássárgája

50 g kristálycukor

5 g instant kávé

165 g vaj

A tejet a cukrot és az őrölt kávét összeforraljuk, levéve a tűzről 1 órát hűtjük szobahőmérsékletűre. Ezalatt egy tálba szétválasztjuk a tojás-sárgáját. A már kihűtött kávés alaplét ismét forraljuk fel, majd a tűzről levéve habverővel folyamatos keverés mellet hozzáadjuk a tojássárgákat.

A keveréket lassan újra kb. 85 C-fokig melegítjük most már vízgőz fölött és besűrítjük. Semmiképpen ne forraljuk fel, mert a tojás kicsapódik, és csomós lesz. A krémet puding állagúra főzzük. Ezután szűrjük át egy másik tálba, hogy a kávé babokat kiszűrjük. Ezután egy turmix géppel kihabosítjuk a vajjal és az instant kávéval.

2. Csokoládé ganache

150 g 66-70 %-os étcsokoládé

110 ml 30 %-os habtejszín

30 ml méz

30 g vaj

A vízfürdőben felolvasztott csokihoz hozzákeverjük az előre felmelegített mézes tejszínt, addig kevergetjük amíg teljesen sima állagú nem lesz, majd a vajat is hozzátéve elkeverjük.

Lehűtjük.

3. Mandula lisztes piskóta

4,5 evőkanál liszt

3 egész tojás

1,5 csésze mandulaliszt

fél csésze porcukor

1,5 evőkanál kristálycukor

A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét a kristálycukorral kihabosítjuk.

A sárgáját a porcukorral kikeverjük, majd a felvert habot és a szárazanyagokat óvatosan belekeverjük. Vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze. Kenjünk belőle 2 db 60 x 23-as vagy 46 x 30-as lapokat és 180 C-fokon 12 percig süssük. A kihűlt tésztát olvasztott csokoládéval megkenjük. (kb. 60 g csokoládé)

4. Kávészirup

3 dl víz

130 g kristálycukor

5 g instant kávé vagy 5 adag presszó kávé, de akkor a víz mennyiségét ennek arányával csökkentsük.

Az összetevőket összeforraljuk, majd szobahőmérsékletre hűtjük.

5. Csokoládé bevonat

150 g étcsokoládé 66-70 %

250 g tortabevonó

50 ml étolaj

Az összetevőket vízfürdőben felolvasztjuk. Visszahűtjük 36 fokra.

6. A sütemény összeállítása

A süteményünket egy tepsiben állítjuk össze (kb. 23 x 30 cm)

A piskótalapokat vágjuk ketté. Egy lapot megkenünk az olvasztott csokoládéval, majd egy szilikon papírt rátéve fordítsuk meg, majd tegyük be a hűtőbe megdermedni. Ezután a hűtőből kivéve a csokis rész legyen alul, és a másik felét megkenjük a kávésziruppal. (bőségesen) Ezt a lapot megkenjük a kávés vajkrémünkkel, rátesszük a következő lapot melynek tetejét ismét kávésziruppal kenjük, erre jön a kihabosított csoki ganache krém. Rátéve a harmadik lapot is a már leírt módon kávésziruppal és a kávés vajkrémünk másik felével megkenjük. Forró késsel a tetejét tükör simára húzzuk és a megolvasztott csokoládéval bevonjuk.

 

2015-10-07

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON




IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF