2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

Ötletek az ünnepekre - Készítsük magunk!

 

 

Hófehér, csillogó díszek

Különlegessé varázsolhatjuk fánkat vagy lakásunk bármely pontját kiemelhetjük, ezekkel a hófehér csillogó díszekkel. Nagyon mutatósak önmagukban is, de ha átkötjük őket csillogó szalagokkal, fokozhatjuk a hatást.

 

Hozzávalók:

   2 egység szódabikarbóna

   1 egység (kukorica) keményítő

   1+1/4 (1,25) egység víz

 

Elkészítés:

A hozzávalókat egy lábasba öntjük, ami hamar elkezd forrni. Folyamatosan kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Akkor jó, ha krumplipüré kinézete van, csak keményebb. Ekkor fogjuk az egészet és kikaparjuk, majd azonnal letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Pár órát pihentetjük. (Ha a szélei esetleg megkeményednek, akkor ezeket vágjuk le.) Mikor már kihűlt, ugyan úgy dolgozhatunk vele, mint bármely keksztésztával. Kinyújtjuk, majd szaggatjuk. Használhatunk bármilyen karácsonyi szaggató formát, de egy kis kézügyességgel mi magunk is elkészíthetjük az egyszerűbb motívumokat, mint csillag vagy fenyőfa. Ha a fánkra szeretnénk felaggatni, akkor ne felejtsünk rá lyukat készíteni. Végezetül pedig hagyjuk őket kiszáradni. (Sütni nem kell.)

Tipp:

1 egység = 2 dl

kb. 50 db dísz

 

Adventi naptár

Adventi naptárt is vásárolhatunk a boltokban, de egy kis kézügyességgel mi magunk is készíthetünk.

 

Az egyik legegyszerűbb módja, ha ruhaanyagokból (Ehhez bármilyen, otthonunkban fellelhető felesleges ruhadarabokat felhasználhatunk.) pici zsákokat készítünk. Megtöltjük őket apró meglepetésekkel, ezután a zsák száját összekötjük szalaggal/fonállal, majd számozzuk be őket. Egy vázába faágakat teszünk, és erre aggassuk fel a kis zsákjainkat.

 

Karácsony közeledtével sok csomagolópapírt vásárolunk, illetve elővehetjük a tavaly megmaradtakat is. Keressünk pici dobozokat, ezeket töltsük meg, majd csomagoljuk be őket. Ezeket elhelyezhetjük a polcon, vagy az ablakban is. Használhatunk akár gyufásdobozokat is, amiket ha már megtöltöttünk és becsomagoltunk, fel is ragaszthatunk egy kartonpapírra. Ekkor persze ügyeljünk csomagoláskor, hogy a doboz belseje kihúzható maradjon. Az így kapott kicsi ajándékcsomagokat ne felejtsük el beszámozni.

 

 

Hangulat fények

 

Télen sokkal hamarabb sötétedik, így pici mécsesekkel, varázsolhatunk meghitt fényeket otthonunkba. Készítsünk saját, hangulatos világítást.

 

Vegyünk egy talpas poharat (dunsztos üveget is használhatunk, vagy egy vastag gyertyát), majd az oldalára ragasszunk, vagy kötözzünk fahéj-rudakat, vagy vékony ágakat (lehetnek örökzöldek is), szárított narancs-karikákat... stb. Az üvegbe helyezzünk mécseseket. Ezeket beletehetjük simán, vagy megtölthetjük termésekkel, sóval, apró kövekkel, ezekkel fokozva a látványt. Ha például egy vastag gyertyát választottunk, és körberagasztottuk fahéj rudakkal, kössük át egy szalaggal, majd helyezzük egy szép üvegtálra, mellé helyezzünk szárított narancskarikákat. Nemcsak a látvány, de az illata is remek!

 

 

Sok helyen kapható ma már hóspray, erre szükségünk lesz a következő mécses elkészítésénél. Továbbá kell hozzá egy dunsztos üveg (vagy üveg pohár) és papír, valamint az elkészítéshez olló. A papírból vágjunk ki havas házsort. (Ehhez az interneten is találhatunk sablonokat.) Ezt ragasszuk körbe az üvegre. Ezután fújjuk be hósprayvel lentről felfelé sűrűsödve. A belsejébe tegyünk sót (mintha hófehér hó lenne) és arra egy mécsest. A látvány önmagáért beszél.

 

 

 

 

 

 

 

Téli illat otthonunkban

 

Ki ne szeretné a téli illatokat, főként az ünnepek közeledtével? A boltban is vásárolhatunk illatos mécseseket, illóolajokat, de talán még jobban ráhangolódhatunk az ünnepekre, ha mi magunk készítjük el. Bizonyára sokunk otthonában szárad narancs-, mandarinhéj a fűtőtesteken, ezzel biztosítva a karácsony talán legjellegzetesebb illatát. A következő recepthez sem kell sok minden, és elkészíteni is igazán egyszerű.

 

Hozzávalók:

   1 narancs

   1 citrom

   4 evőkanál fahéj

   4 fahéjrúd

   4 evőkanál szegfűszeg

 

Elkészítés:

Vágjuk a narancsot és a citromot vékony szeletekre, majd tegyük egy edénybe. Öntsünk rá annyi vizet, ami éppen ellepi. Forrás közben adjuk hozzá a fűszereket. Forrástól számítva még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt nincs más dolgunk, mint kiönteni üvegekbe. Az üveget, hogy még szebb legyen, díszítsük fahéjrudakkal, szárított narancskarikákkal, színes szalagokkal. Helyezzünk több kisebb üveget az otthonunk több pontjára.

 

Tipp:

Bármely, nekünk tetsző illatú fűszert kipróbálhatunk.

2014-12-03

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF