2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Szeretem a testem

 

Pajzsmirigy- az elhízás, idegesség és a meddőség hátterében

 

Sokan irigyeljük azokat az embereket, akiknek szép, nyugodt életük van: egészséges a bőrük, a hajuk, tudják tartani a súlyukat, magas a libidójuk, könnyen nemzenek gyermeket, motiváltak a munkájukban.

Ugyanakkor, ha körülnézünk a társaságunkban, a családunkban, sokszor nem ezt látjuk, és ennek a pajzsmirigy betegsége állhat a hátterében. A pajzsmirigy a testünk kályhája, erőműve: hormonjai befolyásolják az energia-hasznosítást, a hőtermelést, valamint serkentik a növekedést. Sokan nem is tudják magukról, hogy pajzsmirigy betegségben szenvednek, hiszen a pajzsmirigy problémák rendkívül összetett tüneteket tudnak produkálni: Szapora szívdobogás, jó étvágy melletti fogyás, izzadékonyság, gyengeség, fáradékonyság, nyugtalanság, ingerlékenység, hangulati labilitás, hajhullás, a teherbeesés esélyének csökkenése. Mindez azt jelzi, hogy a szervezet túlpörög, "elfogyasztja magát” – ilyenkor a pajzsmirigy túlműködése állhat fenn (hiperthyreosis).

Állandóan hízol? Sokan a pajzsmirigyet teszik bűnbakká a felszedett kilók miatt. Könnyű hibáztatni. Olyan könnyű, hogy még a legjobb barátaink is forgatni kezdik a szemüket, amikor meghallják: „Nem tudok fogyni! Biztosan a pajzsmirigyemmel van baj."

Pedig lehetséges, hogy tényleg igazuk van.

Gyengeség, fáradékonyság, aluszékonyság, a koncentrálóképesség romlása, száraz bőr, testsúlygyarapodás, a munkaképesség csökkenése, csökkent nemi vágy – mind olyan tünet, amelyet teljesen „normálisnak” gondolnánk túlhajszolt életünkben, noha elképzelhető, hogy a pajzsmirigy alulműködésére utalnak (hipothyreosis), ami a leggyakoribb pajzsmirigy-rendellenesség.

A pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban csaknem 6-8%-os gyakorisággal fordulnak elő. A pajzsmirigy működési zavarai serdülőkorban, a terhesség és a változókor, tehát a nagy hormonális változások idején a leginkább jellemzőek, és mint ebből kitűnik, nőknél jóval gyakrabban fordulnak elő. Minden testsúlyproblémásnak és terhességre készülő nőnek kötelező lenne ennek a szűrése. A pajzsmirigy rendellenes működése tehát nem csak a gyermekvállalást nehezíti meg, de szülést követően is kialakulhatnak bizonyos elváltozások. A pajzsmirigy hormonnak alapvető szerepe van a magzat agyának tökéletes fejlődésében is.

Megelőzésként, a pajzsmirigy megfelelő működéséhez tartsuk karban immunrendszerünket, csökkentsük minimálisra a stresszt, együnk változatosan, természetes jódtartalmú ételeket. A betegségek megelőzése és kezelése szempontjából is nagy jelentősége van a szűrővizsgálatok elvégeztetésének, az elváltozások korai felismerésének. A kezelés minden esetben a kiváltó ok függvénye. Fontos tudnunk, hogy a betegségek egy része öröklődik, tehát amennyiben a családban pajzsmirigybetegség fordult már elő, akkor erre hívjuk fel házi orvosunk figyelmét. Amennyiben a probléma pedig már fennáll, javasolt specialista tanácsát kikérni. Korai felismerése azért is fontos, mert jelentős rizikófaktora számos betegségnek, többek között a meddőségnek, a gyakori vetéléseknek, a csökkent étvágy melletti hízásnak, szív- és idegrendszeri panaszoknak.

Dr. Zselló Ferenc

családorvostan- és belgyógyász-szakorvos, pajzsmirigy-specialista

Pajzsmirigy betegségek diagnosztikája és terápiája, pajzsmirigy-betegek gondozása

Magánrendelés: 9023 Győr, Tihanyi Á. út 51.

keddenként 16:30-17:30-ig

Bejelentkezés: hétfőn és csütörtökön 9-11 óráig a 06209105892-es telefonszámon

 

2015-01-13

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF