2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Tech

Repülő autó? Közelebb van, mint gondolnánk

 

Az amerikai fantasy filmek egyik kedvenc kelléke a repülő autó. Nem csoda hát, hogy ez sokak fantáziáját megmozgatja, nos az elképzelés lassan megvalósulni látszik.

A Terrafugia amerikai vállalat szerint ők lehetnek azok, akik megépíthetik az első pilóta nélküli repülő autót, név szerint a TF-X prototípusát. A hibrid elektromos repülő autó első ránézésre hasonlít egy felturbózott négyüléses szedánra, leszámítva a repülőszárnyakat és az elektromos motorokat a jármű két oldalán. A vízszintes és függőleges helyzetű fel- és leszállást a 300 lóerős motorok biztosítják. A felemelkedést propellerek segítik, így nincs szükség kifutópályára sem. A jármű egyszerre 800 km távolságot tehet meg és akár 320 km/h sebességgel is tudna repülni.

Mivel teljes mértékben automata, ezért a vezetéséhez nem lenne szükség pilótaengedélyre. A vezetőnek mindössze annyi dolga lesz, hogy megadja az úti célt és teljes kényelemben élvezze az utat. Viszont bármikor beleszólhat az utazási paraméterekbe, vagyis, ha nem tartja elég biztonságosnak pl.: a leszálló helyet, akkor meg is szakíthatja a leszállást, és megadhat egy másik helyet. Lényegében az utolsó döntést ennél az eszköznél is az ember hozza majd meg.

The Terrafugia TF-X™

Bár a prototípus még fejlesztés alatt áll, a Terrafugia már megkapta az FAA jóváhagyást, ami azt jelenti, hogy bármikor elkezdheti tesztelni a repülő autót. A cég szerint sokkal könnyebb lesz megtanulni az autóval repülni, mint egy repülőgéppel, hiszen a rendszere sokkal inkább fog hasonlítani egy autóéra, mint egy repülőére. A szokásos jogosítvánnyal bárki birtokba veheti a járművet, mindössze az első felszállás előtt át kell esni egy néhány napos képzésen, ahol megtanulhatják a repüléshez szükséges alapokat.

A Terrafugia szerint a jármű 2018-ra már kész lesz arra, hogy teszteljék és 2025-re megkezdődhet a forgalmazása is.

 

Képek: Terrafugia   

2016-02-24

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF