2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Dívány

Salamon Dia - fitness modell

,,A sport az önfegyelem mellett, a küzdésre és a kitartásra is megtanított.”

A 22 éves Salamon Dia, a győri Széchenyi István Egyetem kereskedelem- és marketing szakos, utolsó éves hallgatója. A sport mindig meghatározó szerepet töltött be az életében: 8 évig a karate bűvöletében élt, 3 éve pedig a fitness, a súlyzós edzések és a versenyzés a szenvedélye. 

Fitness modell kategóriában indulsz, bemutatnád kicsit, hogy mit takar ez az elnevezés?

A bikini modellek egymás után felvonulnak a színpadra és 4 alapfordulatban megmutatják magukat. A bírók kiválasztják a legszebb és legesztétikusabb 15, majd 6 lányt. A hat lány egyesével is felmegy a színpadra és T-sétát tesz a bírák előtt. Tulajdonképpen azért választottam ezt a kategóriát, mert a szépségversenyt és a sportos külsőt, megjelenést ötvözi.

Jó pár kategória van női versenyszámban: női fitness, bikini fitness, body fitness, athletic fitness. Milyen különbségek vannak a kategóriák között, mennyire különbözik a te szakágad a többitől?

Mindegyik kategória alapfordulatok bemutatása a szín-padon, csak a többi kategória szeparáltabb és nagyobb izomtömeget követel, mint az én kategóriám. A női fitness kiegészítve zenés, akrobatikus bemutatóval.

Komoly odafigyelést igényel az étkezés is az edzés mellett, miket fogyasztasz a felkészülés során?

Természetesen szigorú diétán vagyok, amely általában 8-10 hét nálam. Ebben az időszakban magas a fehérje és alacsony a szénhidrátbevitelem. Többnyire csirkét, halat és tojásfehérjét viszek be, mint fehérjeforrás. Szénhidrátként pedig párolt zöldségeket és jégsalátát. Kifejezetten figyelek, a napi folyadékbevitelemre is. Reggelinél elfogyasztok egy bögre zöld teát és a nap folyamán 3 liter mentes vizet.

Milyen edzést végzel, hogy formába hozd magad a versenyidőszakra? Mennyire számít az izomzat kidolgozása, hogy mennyire látszanak az izomtónusok, vagy fontos a nőiesség megtartása?

Hetente 6-szor edzem a versenyidőszakban, amely 3 alsótest, 2 felsőtest és egy hétvégi kardió edzést jelent. Véleményem szerint egyre fontosabb már modell kategóriában is az izomzat kidolgozottsága. Többek között azért, mert egyre népesebb a mezőny, egyre több a szép lány és egyre többet kell tenni azért, hogy az ember a dobogó legtetejére álljon, illetve megszerezze a profi kártyát. Ugyan-akkor fontos, hogy a nőiességünket megtartsuk. Nőiesen kell mozogni a színpadon, fontos a jó bikiniválasztás, a haj-viselet, a smink és a kisugárzás.

Ahogy közeledik a verseny, egyre jobban előtérbe kerül a fogyasztás, a testzsír csökkentése. Hogyan változik az edzés és az étkezés? Ha jól tudom a víz eltávolítása is fontos a sejtek közül, hogy az izomzat szebben kirajzolódjon. Milyen fortélyokkal tudod elérni a kitűzött célt?

A verseny közeledtével már kisebb súlyzós edzéseket végzünk magas ismétlésszámmal, ugyanis ekkor már izom-tömeget nem tudunk növelni, de szálkásítani és formálni annál inkább. A diéta még szigorúbb az utolsó hetekben, ugyanis elhagyom a reggeli zabpelyhet és a főétkezéseknél a pufi rizst. Nagyon sok zöld teát és csalánteát iszom az utolsó hetekben, amelyeknek a vízhajtásban van szerepük. A verseny előtti utolsó három napban elkezdem csökkenteni a vízbevitelt és a verseny napján már semmi folyadékot nem viszek be a reggeli kávé kivételével.

Nagyon sok edzést igényel, hogy formába hozd magad, a sima étkezés ehhez kevés lenne. Te mennyire fogyasztasz táplálékkiegészítőket?

A Scitec Nutrition támogatott versenyzője vagyok, amelyre kifejezetten büszke vagyok. Így igaz, az edzés és a diéta mellett a táplálékkiegészítők is napirenden vannak nálam. Nagyon fontos a vitaminbevitel, ezért a MultiPro-t szedem, a Glutamine, a BCAA. Versenyidőszakban zsírégetőt is szedek a Revexet, L-karnitint iszok edzés előtt/alatt.

Versenynap előtt már szinte alig étkeztek és minimális a folyadékbevitel. Mennyire terheli meg ez a szervezeted? A versenyt hogy bírod így végigcsinálni?

Imádok enni, szóval nem könnyű, de amikor már nagyon érzem a végét, akkor ez ad erőt. Az, hogy folyadékot nem iszom az utolsó nap nem szokott problémát jelenteni. Nyári versenyeknél, a nagy hőségben nehéz ezt a szituációt kivitelezni.

A verseny befejeztével mennyire tudod elengedni magad, vagy továbbra is odafigyelsz mindenre?

Versenyek után 1-2 hétre mindenfajta ételt megengedek magamnak. Majd visszatérek egy ”light-os” diétára. Ez alatt azt értem, hogy a csirkét sokkal ízletesebben készítem el, naponta egyszer eszem rizst vagy édesburgonyát, reggelente visszatérek a zabpehelyhez, gyümölcsöt is fogyasztok, de a cukros italokat és a gyorséttermeket továbbra is igyekszem elkerülni. Heti egy „csaló napot” beiktatok.

Hogyan zajlik egy verseny? A résztvevő lányokkal milyen a viszony? Erős rivalizálás folyik, a színpadon vagy pedig tudtok örülni egymás sikerének?

Én csak a magam nevében tudok nyilatkozni, nem tartok senkit riválisnak, csak versenytársnak.  Mindenki nyertes, aki a lehető legtöbbet kihozta magából és magához képest jobb formát hozott, mint korábban. Szerintem mindig arra kell törekedni, hogy magunknál jobbak legyünk, teljes odaadással, keményen dolgozzunk a sikerért, mert igazán annak van értéke. Tudok örülni más sikerének is, ha igazságos az elbírálás. Tisztában vagyok vele, hogy mennyi munka van ebben a sportban és igen, elfogadom, ha a másik jobb és ez motivál engem is, hogy még jobb legyek.

Évente hány versenykiíráson veszel részt?

Változó, ebben a szezonban az amerikai Arnoldon, a magyar kupán, az IFBB Európa Bajnokságon vettem részt. A Bikini Olympia van még hátra június közepén.

A sok versenyfelkészülést, rengeteg edzést, diétát hogyan bírod pszichésen és hogyan viseli mindezt a környezeted?

Szerintem jól bírom, nem vagyok az a hisztis típus. Tudom, hogy mit akarok elérni és jó úton haladok a célom elérésében. Persze vannak nehezebb napok, de ilyenkor azokból a dolgokból merítek erőt, amik már mögöttem vannak. Nem könnyű, de ha az lenne, mindenki megcsinálná, és nem lenne ekkora értéke az egésznek.

Milyen terveid vannak a jövőt tekintve? Maradsz ebben a kategóriában vagy esetleg változtatsz?

Mindenképpen a modell kategóriában akarok maradni megőrizve a nőiességemet.  A jövőben szeretném azonban megszerezni a profi kártyát, hogy a legjobbakkal állhassak egy színpadon.

 

Eredmények:

1st Place Bikini International „Beach Club” 2012

1st Place Trec Nutrition IFBB Cup 2012

1st Place IFBB Magyar Bajnokság Junior 2012

1st Place Weider IFBB Nemzetközi Kupa 2012

2nd Place BioTech USA Fitbalance Award 2012

6th Place Bikini Junior Women´s World Championships 2012

5th Place World Ladies IFBB Cup Kiev

1st Place IFBB Magyar Bajnokság Junior 2013

1st Place Austria Cup IFBB Bikini 2013

4th Place IFBB European Championship (Junior) 2013

1st Place Balaton Sound Bikini Cup_ Absolut Winner 2013

1st Place Miss Bikini Beach Body_ Absolut Winner 2013

1st Place Fitbalance -168

1st Place Hungarian Cup 2015

5th Place Arnold Classic, USA, 2015

2nd Place European Championship Junior Bikini Fitness 2015

2nd Place European Championship  Bikini Fitness 2015

 

Kérdezz, felelek:

Csillagjegy: oroszlán

Étel: milánói spagetti

Ital: Coca-Cola Zéró

Illat: kávé, virágok, ha parfüm, akkor Calvin Klein, Coco Chanel

Színek: fekete, fehér

Hobbi: olvasás, sportok

Állat: tigris

Autó: nincs

Sport: fitness

Zene: Rap, RnB

Színész: Arnold Schwarzenegger

Ami kiborít: diéta alatt, ha lépésben halad a forgalom

 

Szűcs Angelika

2015-06-03

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF