2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Utazzunk

 

Semmering (varázshegy)

Stájerország (Steiermark) és Alsó-Ausztria (Niederösterreich) határán fekvő Semmering régió minden évszakban kínál programokat az Ausztriába érkezőknek. A Semmering régiója egy speciális turisztikai fogalom és jelenség szülőhazája, ez az egyik elsőként emlegetett és divatossá vált nyári üdülőhely.

Századforduló környékén Bécs pezsgő kulturális életének prominens szereplői szívesen látogattak ide nyaranta a városból levegőzni, feltöltődni. A művészeket hamarosan követték az iparmágnások és a természet más szerelmesei, akik megengedhették maguknak, hogy csodálatos villákat építtessenek a hegyekben. Ezek az építészeti remekművek nagyrészt máig fennmaradtak még gazdagabbá téve a tájképet. Semmering település Alsó-Ausztria és Stájerország határán helyezkedik el 1000 méteres magasságban, melyhez a Zau(:ber:)g hegy Alsó-Ausztria oldala tartozik. A Semmering hágó legmagasabb pontja (984 méter) mentén található település az őt körülvevő tájegység nevét viseli. Semmering nagy kedvenc a kirándulni vágyók körében, amiben kedvező fekvése is szerepet játszik, hiszen Bécstől csak egy rövid autóút választja el.

 

Semmering festői tájakkal és számtalan történelmi nevezetességgel várja az ide látogató utazót. A térség kuriózuma az UNESCO Kulturális Örökség részeként megtekinthető Ghega Semmering vasútpálya, mely kihagyhatatlan látnivalója a városnak. A Semmeringbahn Carl Ritter von Ghega vezetésével, 1848-1851 épült, a varázshegyek Gloggnitz és Semmering közötti részén közlekedik, impozáns alagutakon és viaduktokon keresztül. A Semmering vasútvonal 41 kilométer hosszú, a civilizáció egyik jelentős mérnöki munkája. A Semmering-hágó térségében halad, igen nehéz terepviszonyok és jelentős szintkülönbségek (460 méter) legyőzésével. A Semmeringi vasút 14 alagúton, 16 viadukton, 11 vashídon, és több mint 100 kőhídon halad át. A leghosszabb alagút 1431 méteres, a viaduktok között pedig vannak kétszintesek is. Ez volt Európában az első hegyi vasút.

 
 

Egy kirándulás a hirschenkogeli hegyi vasúttal felejthetetlen élményt nyújt az egész családnak. Több száz km-es kijelölt, karbantartott túraútja, varázslatos tájai valóságos kirándulóparadicsommá teszik a vidéket. Számtalan sportlehetőség várja az ide-utazót: mountain bike, kerékpározás, szervezett túrák, tenisz, squash, röplabda, focipályák, csak néhányat megemlítve a számtalan lehetőség közül.

A tél Semmeringen játék, sport és élvezet mindenki számára. A Semmering-Hirschenkogel "varázshegyet" több különleges éjszakai lejtő teszi egyedülállóvá. A nem sízőknek a 3 km hosszan haladó szánkópálya mesés kikapcsolódást jelenthet. A pálya éjjel a leglátványosabb, hiszen a fény- és hanghatások akkor érvényesülnek igazán. A Semmering - Rax-Schneeberg "varázshegyek" álomvilágára csodaszép kilátás tárul a 30 m magas hirschenkogeli kilátóból. Szabadidős lehetőségek: 20 km kirándulóút, jéghokipálya, korcsolyapálya, lovas szán, teniszcsarnok, szánkózás (szánkókölcsönzés közvetlenül a völgyállomásnál). Lesiklópályái hóágyúzhatóak.

2015-01-13

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF