2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Utazzunk

 

Skopelos, Skiathos, a Mamma Mia – sziget

Skopelos

Skopelos szigetét sokszor az Égei-tenger egyik ékköveként emlegetik. Skopelos kis sziget az Égei-tengeren, az Északi Sporádok-szigetcsoport tagja. A hangulatos kis sziget keskeny utcáiról, finom olívaolajáról és mézéről valamint csodás strandjairól híres.

A kabócadaltól hangos szigeten kiváló nyaralóhelyeket találunk. A nyári időszakban nagy a tömeg, de májusban és szeptemberben alig zavarják mások a kikapcsolódást. A sziget környéki vizekben nagyon ritkán a veszélyeztetett barátfókákkal is találkozhatnak a szerencsések.

Területe alig több mint 90 km2, lakosainak száma mintegy 6000 fő. Skopelos olyan, mintha egy nagy erdő lenne egy strand közepén. Mindez azért van így, mert területének 80%-át sűrű fenyőerdők és olívaligetek borítják. Kis mérete ellenére sok meglepetéssel és érdekességgel szolgál... homokos és kavicsos strandok, eldugott kis öblök, történelmi emlékek és templomok, nyugodt és érintetlen falvak, eredeti görög ízek, bárok és finom borok, kávézók és buzuki zene, rembetika dalok... mindez együtt felejthetetlen élmény.

Skiathos, a Mamma Mia – sziget

Skiathos egy kis sziget Görögország egyik csodája, amely az Égei-tengerben fekszik a Szporádok szigetcsoportjának tagjaként. Területe mindössze 48 km2, és 5200 lakossal rendelkezik.

A sziget a ’70-es években nyerte el népszerűségét, és az óta is rengetegen látogatják. Ennek főleg az az oka, hogy rendkívül könnyen megközelíthető, csodás tájakkal rendelkezik, az éghajlata is kiváló, ráadásul 60 aranyhomokú partja van, amelyek mindegyikéhez igényes, kellemes, jól felszerelt strandok társulnak.

Skiathos sziget még népszerűbb lett 2008-ban, amikor bemutatták a híres Mamma Mia musical filmváltozatát, ahol hollywoodi sztárok énekelnek Abba-dalokat: a film főbb jeleneteit a szigeten és Skopelos szigetén forgatták.

A világ, vezető szobafoglalásokkal foglalkozó honlapja szerint a Mamma Mia! című film mozikba kerülése óta megnövekedett a Görögországban és a Görög szigeteken történő szobafoglalások száma.

Mivel a szigeten nem találunk sok nevezetességet, ezért a skiathosi nyaralás annak ajánlott legfőképpen, aki egyszerűen csak pihenni, strandolni, szórakozni vágyik.

Ugyanakkor a sziget alkalmas a túrázásokra, kirándulásokra is, amit a fenyvesekkel tarkított hegyeinek köszönhet. Fővárosa Skiathos-város, amelynek kikötőjében rengeteg utazási irodát találunk, így arra is van lehetőség, hogy részt vegyünk egy-egy szervezett kiránduláson. A városból ezen kívül minden órában legalább egyszer buszok is közlekednek a sziget többi településére, valamint lehetőségünk van motort, autót, sőt még motorcsónakot is bérelni. A szigeten sokkal magasabbak az árak, ami inkább az éttermekre és a szállásokra vonatkozik.

Így itt érdemesebb inkább a szupermarketekben bevásárolni, persze egyszer mindenképpen ki kell próbálni az ottani éttermek egyikét is!

Skiathos-város a sziget délkeleti részén fekszik. A várost két hatalmas sziklára építették, így mindkét oldalról festői öböl veszi körül. Skiathos-várost  1830-ban alapították. A régi főváros, Kastro lakosai települtek ide. Jellegzetességei a piros tetős, fehér házai, amelyek alapvetően meghatározzák a város hangulatát. Központjában rengeteg taverna, étterem és szórakozási lehetőség várja a vendégeket, a központon kívül pedig kellemes sétákat tehetünk a szűk, kanyargós utcákban.

A városnak van egy régi halászkikötője, illetve egy modern kompkikötője is, amelyek között egy parányi félszigetet találunk. Azért érdemes ide eljönni, mert innen a legszebb a kilátás, ráadásul még egy velencei erőd maradványait is megtekinthetjük.

Ahogy azt már említettük, a sziget bővelkedik a szebbnél szebb strandokban. A fővárosból számos strand könnyen elérhető. Ilyen például a Megali Ammos nevezetű, ahol mindig nagyon sokan vannak, így ha egy kicsit nyugalmasabb, kevésbé zsúfolt strandolásra vágyunk, a legjobb hely számunkra a kis félszigeten található strandok egyike. Itt különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk.

Skiathost a fiatalság szigetének is szokták hívni, ami pörgős éjszakai életéből, sok szórakozási lehetőségéből ered. Akinek van rá lehetősége, ne hagyja ki ezt a csodálatos kis szigetet az útitervéből!

 

2015-04-02

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF