2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

+1

Sportteljesítmény fokozása Cordyceps sinensisselSzámos gombafajt ismerünk melyek egy részét zamatos ízük, más részét pedig gyógyító hatásuk miatt fogyasztjuk. A köztudatban "gyógygombaként" ismert növények nem csak betegségek esetén alkalmazhatóak, hanem egyes gombafajok a szervezetünk energiaszintjének és az általános életminőség javítására is: folyamatos szellemi túlterheltség, erős fizikai igénybevétel, stresszes állapot esetén is segítségünkre lehetnek. Használatukkal fokozhatjuk szervezetünk stressztűrő képességét, növelhetjük a sportteljesítményt, terhelhetőséget, javíthatjuk szellemi teljesítőképességet, így alkalmazásuk kifejezetten ajánlott sportolóknak, diákoknak, menedzsereknek valamint betegségek alatti lábadozás során.

Cordyceps sinensis (Kínai hernyógomba)

A Cordyceps-et évszázadok óta alkalmazzák Kínában, és az egyik leghatásosabb gyógynövénynek tartják az energiaszint és az általános életminőség javítására, a legyengült szervezet energizálására, valamint az idegrendszer tonizálására.A Cordyceps növeli a test vitalitását és energiaszintjét. Ezt úgy éri el, hogy, megnöveli a sejtek energiatermelését, fokozza a szervezet oxigénellátását, javítja a vérkeringést, ezzel segítve, hogy az oxigén és a tápanyagok gyorsabban eljussanak a test minden részére.

A Cordyceps 1993-ban került a nyugati sportolók és a felkészítésükben közreműködő szakemberek érdeklődésének középpontjába, miután az 1993-as szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon (Stuttgart) a kínai futónők mindenki megdöbbenésére 3 számban (1500 m, 3000 m és 10.000 m síkfutás) is arany érmet szereztek. A felkészülésük alatt az olimpiai csapat orvosának tanácsára az atléták rendszeresen Cordyceps-et fogyasztottak. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja, Wang Junxia a VB-arany mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordyceps-nek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is. A Cordyceps azóta is folyamatosan a nyugati (sport) tudományos élet érdeklődésének középpontjában van. Számos kutatás próbálta igazolni vagy cáfolni az ázsiai kutatók eredményeit. 2003-ban Koh és munkatársai egereken végzett vizsgálatokkal igazolták, hogy Cordyceps sinensis micéliumából készült forró vizes hatóanyag-frakciók napi 150 mg/tskg, illetve 300 mg/tskg mennyiségben eredményesen voltak képesek növelni az úszóteljesítményt, ugyanakkor gátolni a koleszterinszint növekedését.
 

A Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) erősíti az immunrendszert, vitalizál, növeli az energiaszintet. Jótékonyan hat a tüdő és a szív munkájára, növeli a szexuális teljesítőképességet, fokozza a termékenységet. A gombakivonat hatóanyaga pozitív hatással van az asztma és más légzőszervi megbetegedések kezelésében, valamint a diabétesz kiegészítő terápiájában. Japánban kutatják a gomba máj- és vesevédő szerepét. A Kínai hernyógomba növeli a szervezet teljesítőképességét és az ellenállást a fáradtsággal szemben. A Cordyceps kiegyensúlyozza a lelki állapotot, csökkenti a stressz indukálta feszültséget, enyhíti a depressziós tüneteket.

A kínai hernyógomba a tömlősgombák családjába (Ascomycetes) tartozó és a mintegy 400 tagot számláló Cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja. A Cordyceps-fajok olyan rovarpatogén gombák, amelyek elhullott vagy élő rovarlárvákon, bábokon élősködnek.

A kínai hernyógomba rendszertani neve: Cordyceps sinensis
Angol neve: Caterpillar fungus
Kínai nevei: télen rovar, nyáron (gyógy)fű, rovar-fű

Cordyceps sinensis főbb hatóanyagok 

kis- és nagy molekulasúlyú poliszacharidok és egyéb cukorszármazékok (pl. kordicepsav); fehérjék, peptidek, poliaminok és esszenciális aminosavak; szterolok (pl. ergoszterol, δ-3 ergoszterol, ergoszterol peroxid, 3-szitoszterol, daukoszterol és kampeszterol), telített- és telítetlen zsírsavak (fontosabbak: palmitinsav, sztearinsav, linolsav, olajsav), policiklusos aromás szénhidrogének (ezek a tenyésztésre használt műanyagzsákok anyagával reagálhatnak és akadályozhatják a gombatenyészet növekedését), valamint víz- és zsíroldékony vitaminok (K és E, illetve B1, B2 és B12) és ásványi anyagok (K, Na, Mg, Ca, Fe, Cu, Mn, Zn, Se, Al, Si, Ni, Sr, Ti, Cr, Ga, V és Zr elemekből). Meg kell jegyeznünk, hogy a nyomelemek kimutatható mennyiségét mindig a tápközeg elemösszetétele határozza meg gombák esetében is.

www.szeretematestem.hu 

Telefon: 06-1-51-00-500

 

Pure Gold Organic Mintabolt és Egészségközpont: 9024 Győr, Baross út 44/A. (Gárdonyi iskolával szemben, a híd lábánál). Látogass el üzletünkbe, szeretettel várunk!

Mintabolt telefon: 06 (96) 200 220

2016-06-02

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF