2018. 05. 23. szerda, Dezső


Rovatok

Gasztro

 

Sütőtöktorta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók: 

12 adag

20 dkg tisztított és lereszelt sütőtök

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

8 dkg nyers nádcukor

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál sütőpor (foszfátmentes)

1 kávéskanál őrölt fahéj

2 dl víz

1 tojás (szabadtartású)

1/2 dl olívaolaj

Krém:

10 dkg méz

25 dkg mascarpone

1 db narancs héja és leve

2 evőkanál étkezési keményítő

1 csipet fahéj

Díszítés:

5 dkg tisztított, szeletelt mandula

 

Elkészítés:

 

1. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát, reszeljük le a tököt (sajtreszelőn)

2. keverjük össze a tészta szárazanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj) és morzsoljuk össze a reszelt sütőtökkel

3. keverjük össze a tészta nedves összetevőit (víz, olaj, tojás) és öntsük a szárazanyag keverékhez

4. a masszát öntsük a lisztezett tortaformába és egyenletesen oszlassuk el

5. az 1. pontban írt hőfokon süssük 25-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük, kissé ragacsos típusú tészta)

6. amíg sül a tészta készítsük el a krémet, a mézet melegítsük, amíg folyós lesz, keverjük bele a mascarponét, a narancs reszelt héját és a fahéjat, majd közepes lángon főzzük

7. a narancs kinyomott levét keverjük össze csomómentesen a keményítővel és a forrásban lévő krémhez keverjük, folyamatosan kevergetve összeforraljuk

8. ha megsült a torta, várjuk meg amíg kihűl, majd borítsuk be egyenletesen a krémmel

9. száraz serpenyőben pirítsuk aranybarnára a mandulát és szórjuk meg a torta tetejét

 

Praktikák

- a krém ízesítése tetszés szerint változtatható (javasolt a citrusok bármelyike), de el is hagyható

- a tortát kókusz reszelékkel, marcipánnal, rumos és kókuszos golyóval is díszíthetjük

- ha marcipánnal dekorálunk a nyújtásra használt felületet enyhén porcukrozzuk be, így nem fog tapadni

 

Élettani hatások

A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális!

Aki még soha nem kóstolt igazi sütőtököt, azt gondolhatja, az, aminek ennyi jótékony hatása van, csak rossz ízű lehet. Az így vélekedőket és a szkeptikusokat biztosíthatjuk, tévednek! Egy olyan zöldség, ami talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, ivólé érdemes a kipróbálásra és a család étrendjébe történő beillesztésre.

Ritka az a zöldségféle, mint a sütőtök, amely három olyan fontos jellemzőt egyesít, mint az egészségesség, finom íz és elérhető ár. Aki a sütőtök kiemelkedő élettani hatásai, sokoldalú felhasználási módjai ellenére is kétkedő marad, gondolkodjon el azon, talán nem véletlen, hogy sütőtököt az Antarktisz kivételével minden földrészen termelnek és fogyasztanak!

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON




IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF