2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

 

SZÍNEK otthonunkban

Környezetünk szépítésekor, lakásépítésekor, berendezésekor előbb vagy utóbb felmerül a színválasztás kérdése. Ilyenkor legtöbben a falak színén kezdenek töprengeni, pedig a burkolatok, a világítás, a függönyök, a szőnyegek, a bútorok és más egyéb színes kiegészítők együttesen alkotják a helyiség színvilágát. Hála a technika fejlődésének, mára több ezer szín közül tudunk választani.

Akár az egészen extra árnyalatokat is kikevertethetjük, elképzeléseinknek csak a csillagos ég szab határt. Nagyobb problémát szokott okozni, hogy milyen színkombinációkat válasszunk. Olykor látszólag össze nem illő színek is csodás párost tudnak nyújtani. Azt, hogy milyen színeket használjunk, jó esetben a berendezendő tér építészeti adottságai határozzák meg, de egyéniségünk és sokszor a pillanatnyi hangulat is hatással van döntéseinkre. A megfelelő színek kiválasztásával optikailag tágíthatjuk, vagy szűkíthetjük a teret.

A színek hatása a testünkre:

A színeknek nagy jelentősége van a mindennapjainkban. Besegíthetnek a gyógyulásunkba, némely szín segít a fejfájás leküzdésében, vagy akár az étvágyunkat is csökkentheti vagy erősítheti. Segíthetnek, hogy kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak vagy akár kreatívabbak legyünk.

A színek működése:

Minden színnek megvan a maga hullámhossza. Ezeket az energiákat a testünk különböző érzékelések révén veszi fel, legjelentősebb azonban a szem, a látás. Hogy milyen hullámokat közvetítsenek az agyba ezek az idegek, az nagymértékben függ Tőlünk is.

Sárgák: a napfény, a tavaszi rét, a pelyhedző kiscsibék színe. Vidám, derűs, bensőséges, otthonos hangulatot keltenek. Túl élénk árnyalatai nagy mennyiségben zavaró hatásúak, halvány árnyalatai megfelelő mennyiségben viszont kellemes, hangulatos kontrasztot alkotnak szinte minden más színnel.  

Kékek: égkék, türkiz, királykék, baba kék, indigókék, szürkéskék... Megszámlálhatatlan hűvös árnyalat, amelyeknek nyugtató, hűsítő hatásuk van. Világos árnyalatai a kis alapterületű helyiségek térérzetére kellemesen hatnak és hasonló élénkségű narancsszínekkel harmonikus kontrasztot alkotnak.

Narancsszínek: barátságos, meleg, kreativitásra ösztönző szín. A púderes halvány árnyalatoktól a szinte vakítóan intenzív árnyalatig terjed. A sötétebb, és a földszínű tónusai már a barnák színvilágát idézik.

Rózsaszínek: reményteljes, befogadó, bensőséges, romantikus, szeretetteljes szín. Sokaknak a nőiesség szimbóluma. A halvány árnyalatai nosztalgikushatást keltenek, az élénkebbek életvidám, energikus környezetet eredményeznek.

Zöldek: újjáéledő tavaszi mező, buja nyári lombok, fenyők tűlevelei, friss menta, vagy ropogós zöldalma, mind-mind a természet, a harmónia megnyugtató hatását ébreszti. Élénk árnyalatai jól mutatnak modern enteriőrökben. A sötétebb zöldek "öregebb" hatásúak.

Barnák: sokaknak unalmas, másoknak biztonságérzetet nyújtó tradicionális szín. Halványabb árnyalatai semleges hatásúak. Modern vagy klasszikus enteriőrökben egyaránt érvényesül.

Vörösek: tilt, felpörget, élénkít, idegesít vagy vágyat ébreszt attól függően, hogy melyik árnyalatát használjuk és milyen mennyiségben. Másodlagos színként, kiegészítőnek használva vidámságot csalhatunk a komorabb hangulatú terekbe.

Lilák: spirituális, titokzatos, bátorító, ösztönző, nőies, férfias, ünnepélyes, meghitt, félénk vagy vad. Levendula vagy orgona, mályva vagy padlizsán, püspöklila vagy szilva... Megannyi árnyalat és azok hatása segít, hogy szinte színpadias hatást érjünk el vele a berendezendő tér kialakításánál.

Szürkék: önmagukban kibírhatatlanul unalmas és poros, de a fényesen csillogó dísztárgyak vagy a matt felületek élénk színek mellett első osztályú kiegészítők. Otthonunk minden helyiségében és szinte minden stílusban találunk valami szürkét.

Fehérek: a tisztaság, a nyugalom, a frissesség színe. Szinte minden hangulatnak és minden anyagnak a fától a selyemfüggönyig megvan a maga "fehér" szerepe a lakberendezésben. A fehér szín használatával a szoba világosabbnak, tágasabbnak és levegősebbnek tűnik.

Feketék: a köztudatban a befelé fordulás, a depresszió, a gyász színe. Szinte csupa negatív jelzővel illetjük. Azonban a lakberendezésben különleges, luxushatást érhetünk el a fekete segítségével, csak tudni kell, hol használhatjuk és milyen mennyiségben.

Továbbra is trendinek mondható a barna valamennyi árnyalata a lakberendezésnél.

Néhány színpárosítás barna árnyalataival:

Türkiz-csokoládé: a csokoládé a színpaletta melegebb felén található, míg a türkiz a hidegebb árnyalatok közé sorolható, mégis üde párosítás.

Lila-ében: a lila árnyalatától függ, hogy hideg vagy meleg színek közé soroljuk-e. Barnával kombinálva nagyon harmonikus hatást érhetünk el.

Zöld-mogyoró: a természet közeli párosítás. Mindkét szín nyugalmat áraszt. Remekül lehet variálni a zöld szinte bármely árnyalatával a barnát.

A választásunknál ne csak a trendeket vegyük figyelembe, hiszen az nem feltétlenül illik a személyiségünkhöz, valamint hosszabb távon lehet, hogy nem éreznénk jól magunkat otthonunkban.

2015-04-07

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF