2018. 08. 21. kedd, Hajna, Sámuel


Rovatok

Szeretem a testem

Szülés utáni hajhullás

 

Sok kismama ijedten tapasztalja, hogy a gyermek születését követő hónapokban intenzíven hullani kezd a haja. Aggodalomra azonban nincs ok: a szülés utáni hajhullás többnyire átmeneti állapot, és a baba első születésnapjáig rendszerint meg is szűnik a probléma.

A terhesség, a szülés és a szoptatás időszakában olyan hormonális változások mennek végbe a kismama szervezetében, amelyek a haj állapotát is nagyban befolyásolják. Míg a terhesség kezdeti szakaszát inkább a pozitív változások jellemzik (dúsabb, fényesebb haj), addig a szülés utáni első-harmadik hónapban a legtöbb édesanya intenzív hajhullást tapasztal.

Csak átmeneti állapot

A folyamat magyarázatát a hormonális változásokban kell keresni. A várandósság hónapjaiban a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje megemelkedik, és ezek a hormonok a növekedésben lévő hajszálak élettartamára is pozitív hatással vannak. Ebben az időszakban kevesebb hajszál kerül nyugalmi fázisba, így nem hullik annyira a haj. Szülés után azonban a „hajbarát” ösztrogén hormon szintje csökken, a hajszálak pedig tömegesen kerülnek nyugalmi fázisba, ezért tapasztalnak az anyukák intenzív hajhullást.

Bár a szülés utáni hajhullás ellen nem sokat lehet tenni, íme néhány tanács bőrgyógyászoktól, amelyekkel könnyebb átvészelni a hajhullós hónapokat. Ilyenkor különösen fontos lehet a megfelelő sampon kiválasztása: dúsabbnak tűnik a haj, ha proteines hajdúsító sampont használunk, kondicionálóból pedig kifejezetten vékony szálú hajra valót. A hajvégápoló is jó szolgálatot tesz ebben az időszakban, viszont az intenzív hajkondicionálók túl tartalmasak és lelapítják a hajat, így ezek helyett átmenetileg válasszunk más terméket.

Hajhullás kezelése otthon

Az enyhébb hajhullás kezelése otthoni módszerekkel is lehetséges, viszont a drasztikus, vagy régóta fennálló hajhullást mindenképpen ki kell vizsgáltatni orvossal. A hajhullás otthoni kezelésére adunk tippeket:

Organikus Hajnövesztő Formula

A nyugvó állapotú hajhagymák felébresztésére sok természetes módszer létezik, a legújabb felfedezések egyike az organikus zöldborsó csíra kivonat, mely stimulálja és táplálja a hajat egyenesen a gyökerektől. Svájci kutatók tudományos vizsgálatokban arra a következtetésre jutottak, hogy ezzel az organikus hajnövesztő formulával, a hajhullás fő oka a hajnövekedési ciklus kibillenése egyensúlyba kerül, a nyugvó hajhagymák újra hajszálakat növesztenek és a már meglévő hajszálak élettartama is megnő. A haj egyre dúsabb és erősebb lesz.  Az organikus zöldborsó csíra kivonat hatékonynak bizonyult, hajhullásnál, kopaszodásnál valamint elősegítette a haj gyorsabb növekedését is. A haj segítségével gyorsabban felveszi a tápanyagokat és megújul. Legfontosabb előnye az, hogy teljesen természetes és koffeinmentes alkalmazása kifejezetten előnyös akár szoptatás idején is.

Hajnövesztő Tápanyagok:

A legtöbb esetben a hajhullás együtt jár a vashiánnyal, melynek pótlása fontos hogy megőrizzük hajkoronánkat. A vas felszívódását elősegíti a C vitamin illetve a B vitamin is, valamint a folsav, tehát érdemes odafigyelni hogyan állítjuk össze az étrendünket. Vasban gazdag ételek: mák, mogyoró, nyúlhús, marhahús. C, B vitaminban és folsavban is igen gazdag a narancs a citrom a kivi a grapefruit.

Hajöblítés csalánteával: Az enyhébb hajhullás kezelése otthon is lehetséges csalánteával. Érdemes hajmosás után átöblíteni a hajat vele, és a kúrát kiegészíthetjük napi 1-2 csésze csalántea fogyasztásával is. A csalánteában lévő gyógyhatású és ásványi anyagok jó hatással vannak a fejbőr vérkeringésére és a hajhagymák állapotára.

Hajdúsító kozmetikumok: A hajhullás otthoni kezelése nem kivitelezhető ugyan a hajdúsító kozmetikumokkal, viszont valamennyire képesek ellensúlyozni a ritkuló hajzatot. A hajhullás következtében kialakuló ritkás, lelapuló haj volumenét növelik, így kevésbé, illetve később lesz látható a kopaszodás.

A hajhullást az anyukák egy jó frizurával is leplezhetik, hiszen több olyan vágási technika létezik, amellyel dúsabb hatás érhető el. A rövidebb haj például jó választás - az már csak a ráadás, hogy sokkal gyorsabban mosható, szárítható. 

2016-06-02

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF