2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

 

Terítéken

 

A szépen terített asztal mindig felemelő, de különösen nagy jelentőségű, ha ünnepi alkalom hozza össze a családot, barátokat. A meghitten körbeült asztal ilyenkor a legszebb.

 

Az előkészületeknél szinte mindenki szembesült már azzal a problémával, milyen jó is lenne sok hely és egy szép nagy asztal, hogy lehetőleg minden kényelmesen elférjen az asztalon. Ilyenkor jön jól a bővíthető, kihúzható asztal. A székeket adott rendbe és esztétikusan kell elhelyeznünk az asztal körül.

Az sem mindegy, hogy mivel fedjük le az alkalmi asztalokat. A legtöbb családnál ilyenkor a régi családi örökség féltve őrzött szőtt terítői, damasztabroszai, ezeket akár kombinálhatjuk fényes, áttetsző anyagokkal, pl. organzával. Egyetlen dologra érdemes mindenképp figyelmet fordítani: csak egymáshoz illő anyagokat kombináljunk. Színben, mintában, anyagban egyaránt. Gyakran a hófehér abrosz a legideálisabb választás - erre gyakorlatilag bármilyen étkészlet kerülhet. A sötét tónusú, egyszínű terítők fehér vagy világos mintázatú tányérokkal, tálakkal, kiegészítőkkel lesznek elegánsak.

 

Ne felejtsük, hogy a terítés elsősorban a komfortérzetet és az ünnepi fényeket hivatott emelni, soha nem jó, ha hivalkodóvá válik. A szépen megmunkált vagy épp üvegasztalokra például elegendő textil, bambusz vagy rattan étkezési alátéteket (szettet) helyezni. Ha akad a háztartásban kellő számban nagyméretű lapos tányér, különösen feldobja az étkezés hangulatát, amennyiben ezek kerülnek egy textil vagy bambuszalapra - alátéttányérként. Egyben óvják is az asztalt a forró ételektől, és a többi tányért kell csupán folyamatosan cserélni rajta, ahogy változnak a fogások.

 

A dekoráció

Minden ünnepi díszbe öltöztetett lakás és asztal fényét emeli néhány szál virág vagy gyertya - de itt is fontos szempont az ízléses, visszafogott díszítés.

Tagadhatatlan, hogy az ünnepi asztalt a jól megválasztott teríték mellett a dekoráció teszi különlegessé. Ezek a tárgyak azonban soha ne jelentsenek akadályt az étkezés során, hanem valóban okozzanak örömet.

Ha a túl magas gyertyatartótól nem látják egymást a társaság tagjai, beszélgetni sem tudnak, ráadásul a tálakból is körülményes tányérra szedni az ételeket - célszerű minden kiegészítőt úgy az asztalra helyezni, hogy az étkezést és a társasági együttlétet a legkevésbé se zavarja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alapszabályok a terítésnél

Vannak a terítésnek olyan alapszabályai, amelyekkel nem árt, ha a vendégváró tisztában van. Mindig csak annyi tányért, poharat és evőeszközt helyezzünk az asztalra, amennyi feltétlenül szükséges a többfogásos menüsorhoz! Fontos, hogy kényelmesen lehessen enni, beszélgetni, és senki ne borítsa magára helyszűkében a forró levest vagy épp a mártást. Só és bors mindig legyen az asztalon - soha nem lehet tudni, ki szeretné továbbfűszerezni a fogásokat.

 

Az evőeszközök elhelyezése

Számtalan módja van a terítésnek és az eszközök kombinálásának. Akár országonként is változhat egy-egy apróság. Az asztalterítés során az evőeszközök elhelyezése sokunknak okoz fejfájást. A problémákat elkerülendő, ismételjük át egy kicsit a „receptet"

    1. A tányér jobb oldalán: leveseskanál, halvágó kés, húsvágó kés.

    2. A tányér bal oldalán: hal- és húsevő villa.

    3. A poharak előtt: villa, kés és kiskanál.

    4. A késeket élükkel a tányér felé kell elhelyezni.

    5. A poharak a tányér elé kerülnek: egy az üdítőitaloknak, és egy a bornak. Ha felszolgálsz erős italokat is (whisky, vodka stb.) külön poharat kell nekik készíteni, ugyanígy pezsgő esetén is.

 

A poharak megfelelő elhelyezése

Az asztalterítés szabályai szerint a poharakat a tányér elé kell helyezni, egyenesen, ferdén vagy körvonalban, a poharak száma függ a felszolgált italokétól. A különböző borokat mind külön pohárból kell, hogy a vendégek elfogyasszák. Egy díszvacsorán például, ahol kétféle bor, illetve pezsgő lesz felszolgálva, négy poharat kell terítéskor előkészíteni, a legnagyobbat a víznek. Az aperitiffel kezdett ebédhez vagy vacsorához nem szükséges az apró poharakat az asztalra ügyeskedni, tálcáról kínálva ki-ki felhajthatja belőle az étvágyserkentő vagy szíverősítő italát. Az üres poharakat pedig könnyedén letehetjük a konyhában. A likőrös vagy konyakos poharakat a kávéval együtt, vagy kicsivel előtte tesszük az asztalra.

 

Szalvéták az asztalon

Az asztalkendőket általában a villától balra kell elhelyezni, vagy háromszög alakúra hajtogatva, vagy pedig feltekerve, és egy masnival vagy speciális gyűrűvel rögzítve. Bele lehet helyezni a vizespohárba is, szépen összehajtogatva, vagy a tányérra is rakható. A textilszalvétát, amely az igazán ünnepi alkalmakhoz megfelelő választás, a vendégeknek illendő az étkezés kezdetén széthajtani vagy kivenni a szalvétagyűrűből, és a combunkra helyezni. Lehet papírszalvétákat is használni, ebben az esetben figyeljünk oda, hogy mindig gyűjtsük össze az elhasználtakat és legyen kéznél tiszta szalvéta. A papírszalvétákat az asztalra is lehet tenni egy speciális műanyag vagy fém tartóban

 

Egyéb kellékek

Fontos kellékek még a só- és borstartó, mustár vagy más fűszerek, hamuzók, stb. Amikor gyümölcsöt vagy halat adunk vendégeinknek, és szükséges a kezeiket használják a szálkák illetve magok eltávolításához, szokás minden vendég számára egy kis vizes tálat helyezni az asztalra, hogy leöblítsék néha ujjaikat. A vízbe érdemes virágszirmokat vagy citromot rakni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a vendégek dohányoznak, elengedhetetlen a hamuzók és gyújtók felhelyezése helyenként, igaz, a legjobb, ha nem az asztalnál dohányoznak, hanem evés után elvonulnak egy erre speciálisan berendezett helyre.

 

 

Ezeket az apró asztalterítési szabályokat, ha betartjuk, elismerést fogunk látni vendégeink arcán.

 

                                                                               

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF