2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Dívány

 

Textil és a különleges ruhák - Kanics Márta

Kanics Márta 2007 -ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Textil tanszékén, Szövő szakon.

2008-ban ugyanezen az egyetemen Vizuális Kultúra Tanár szakon. 
Háromszor nyerte el a Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjat. Tanít és rendszeresen szerepel kiállításokon különleges textilmunkáival. Textiltervezőként érdeklődése középpontjában a színek harmóniája, a különleges felületek létrehozása, valamint a tradicionális technikák és az innovatív technológiák kapcsolata áll. Két fő terület van, ami az elmúlt években meghatározta művészeti tevékenységét. Az egyik, kísérletezés színek pszichikai hatásaival, a másik, különleges szövött struktúrák létrehozása. Textiltervezés számos területén alkot. Tevékenysége széleskörű: egyedi és kis szériás lakástextilek, lakberendezési tárgyak, dekorációs textilek, ruhák és öltözékkiegészítők, egyedi ajándék és reprezentációs tárgyak. Pályája fordulópontjának tekinti skóciai tanulmányútját, melyről így emlékezik:

 

„A szigetország atmoszférája, színhangulata, kultúrája nagyon pozitív hatást tett rám, sokat tanultam önmagamról és más nemzetekről is. A külföldi kint tartózkodás rávilágított a hagyományok ápolásának fontosságára, ugyanakkor annak tovább gondolására és újszerű technológiák ötvözésével más aspektusba helyezésére.”

 

Gyerekkorodban mit gondoltál, mi leszel felnőttként?

Divattervező. Gyerekkoromban kézműves foglakozásokra jártam és nyaranta kézműves táborba, de igazán egy iparművészeket bemutató TV műsor keltette fel az érdeklődésemet a tervezés iránt.

Mikor dőlt el, hogy a textiltervezést választod?

Ruhaipari technikum elvégzése után Budapestre jöttem divattervezést tanulni egy magániskolába. A hely atmoszférája, az ott folyó munka nagy hatással volt rám. Kitűnő tanáraim voltak, akik átadták a textil és a szakma szeretetét. 2001-ben felvettek az Iparművészeti Egyetemre- mai nevén MOME- textil szakára, ahol másod évben a szövő szak mellett döntöttem. Izgalmasnak találtam, hogy én hozom létre az anyagot, amiből aztán lakástextil, öltözék vagy éppen öltözékkiegészítő készül. Nem csak textiltervező művészként, de közel 7 éve művésztanárként is tevékenykedem.

Mit szeretnél a tárgyaiddal üzenni?

Textiltervezőként érdeklődésem középpontjában a színek harmóniája, a különleges felületek létrehozása, valamint a tradicionális technikák és az innovatív technológiák kapcsolata áll.

Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj támogatásával született 2010 – 2013 között a Lighttex- UVtex- Reflective kollekció mely tradíció és az innováció egységére hívja fel a figyelmet, a Cheer up alátét kollekcióban a színek fontosságán és használatán van a hangsúly. Termékeimmel szeretném az emberek szépérzékét és színtudatosságát elősegíteni, fejleszteni, hogy bátran kísér-letezzenek ők is a mindennapokban, legyen szó akár öltözékről, akár lakberendezésről. Tanárként is fontos számomra, hogy diákjaim kreatív, igényes munkát adjanak ki a kezükből.

 

Min dolgozol most?

2014-ben NKA alkotói támogatást nyertem a Tradíció és innováció- KNOTS kollekció elkészítésére, amely a Reflective kollekcióm tovább gondolása, vagyis a vonalas finomságot felváltja a pontszerűség, a fekete fehér kontrasztot a pink és narancs árnyalatai. Jelenleg az öltözékek anyagának szövésével, szövőszéken való formázásával foglalkozom. Az elkészült pályázati anyag tavasszal kerül bemutatásra.

Hogyan állsz neki egy új munkának, mi inspirál?

Tulajdonképpen minden inspirál, egy faktúra, egy jó zene, egy fotó, egy film, egy szín, egy kiállítás, de egy utazás is, amely során számos élmény hat rám, ami aztán belekerül szín vagy felület formájában a munkámba.

Honnan jött, hogy a textilt a fénnyel kombináld?

2000-es évek elején egy glasgow-i kiállításon láttam optikai szálak beszövésével készült szövetet. Megfogott az anyag struktúra innovatív megjelenítése. Már akkor elkezdett foglal-koztatni a tradicionális technika és az innovatív technológia összekapcsolása. Diplomamunkámban a hagyományos ikat szövést ötvöztem a digitális textilnyomással, majd a Kozma ösztöndíjak további lehetőséget adtak a kísérletezésre, így hoztam létre a fent említett foszforeszkáló, uv és fényvisszaverő szövöttanyag-kollekciókat.

Két fő érdeklődési területed van, a színek és a szövési technikák. Jól érzem, hogy ez a két irány a munkáidban is külön úton jár? Van metsződése a két útnak?

Igen, a két irány elkülönül egymástól, de olykor-olykor átfedésbe kerül. A Cheer up alátét a színek harmóniájára épül, de itt is jelen van a hagyomány és az innováció. A nemezelés újragondolásával létrehozott alátétek forma és szín világa, minimalista megfo-galmazása könnyen beágyazható a modern világunkba. A szövött munkáimban is felfedezhető a színhangulatokkal való kísérletezés (UVtex kollekció), bár itt inkább az újszerűségen, az anyagfaktúrán van a hangsúly.

Az iparművészet melyik területét követed még a tiéden kívül?

Egyrészt a kortárs ékszer/ötvös munkákat. Sok barátom, isme-rősöm van e területről, akiknek a munkáit jól ismerem és szeretem azt a gondolatiságot, amit egy-egy ékszer tükröz. Pár tervezőtől van is ékszerem, amit szívesen hordok a hétköz-napokban is. Ezen kívül érdekel az enteriőrtervezés, az építészet és a grafika-csomagolástechnika is.

 

Írta: Román László

MINIMA a magyar designbolt

Győr, Apáca utca 7.

Fotók: Kanics Márta, Rajnai Ákos

Modell: Betti, Vizion Modells

2015-02-05

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF