2018. 09. 22. szombat, Móric


Rovatok

Trendi lány

 

Trendi Kismama

„Én már azóta szeretlek, mikor még nem voltál más csak puszta

gondolat, és a csillagok lüktették az égre képzelt mosolyodat.

Aztán megdobbant a szíved a szívem alatt és én azóta a lelkemhez simítva hordalak.”

 

Igazán kényes dolog egy kismamát a várandósság 9 hónapja alatt öltözködési tanácsokkal zargatni. A benne fejlődő apró csoda épp eléggé leköti az életét: a terhesség minden perce róla szól. És ez így van jól. Ám nem szabad elfeledkezni arról, hogy a szülés után csak egyetlen emberrel kell majd megosztani a testét - önmagával. Ha a várandósság ideje alatt elveszti nőiességét, plusz kilókkal és megváltozott alakkal még nehezebb lesz visszatalálnia hozzá. Áldott állapotban sem szabad elfeledkezni a stílusos öltözködésről. Terhesség előtt, után és közben is érdemes a mai mamiknak kényelmes, ámde trendi cuccokba bújni.

 

A mai modern kismama nem riad vissza a lehetőségtől, hogy kismama ruhatárat alakítson ki magának. Sőt, nagy élvezettel látogat el a kismama boltokba és kutatja a neki megfelelő ruhadarabokat. Ő ugyanis tudja, nem átvészelni kell a csodás 9 hónapot, hanem kiélvezni és megélni minden pillanatát. Bátran és büszkén jön-megy a világban, és lelkesen zsebeli be a csinos kismamáknak járó elismerő tekinteteket és bókokat.

De mire is van szüksége a pocakosodónak? Hogyan és hol tud jól és jót választani? Na, és mitől is jó egy kismama ruhadarab? Mert azonkívül, hogy jól néz ki egy-egy ruhácska, nem mellesleg kényelmesnek és praktikusnak is kell lennie. Az sem mindegy, hogy miből mennyit veszünk. De vajon mik a szempontok? Ezekre keressük a válaszokat és segítünk eligazodni a kismama praktikák között.

Eltérnek a vélemények és tapasztalatok arról, hogy mikor kell az első ruhadarabot megvenni. Általános érvényű szabály nincs, mindenki cselekedjen saját belátása szerint. Az azonban biztosan mondható, hogy ha találsz egy megfelelő darabot, ne hezitálj, csapj le rá azonnal. A kismamának ugyanis azonnal kell a ruhadarab, nem ér rá hetekig térképezni a kínálatot.

 

Az is biztos, hogy először nadrágot fogsz keresni. Ezt kell ugyanis leghamarabb lecserélni, mert, habár a beavatatlan szemek még nem látják a kitüremkedő pocakot, a kismama már érzi, nem kényelmes a régi gönc, szorít, szúr, nyom. Pedig még nem a baba domborodik, csak a has puffad. Ijedtségre semmi ok, mert a jó kismamanadrág már has nélkül is hordható, hiszen csak annyiban tér el nem-kismama társaitól, hogy lejjebb van a derékrésze és belevarrtak egy rugalmas pocakbetétet. Ez a betét végig odasimul növekvő hasadhoz, így ez tökéletesen idomul majd egyre jobban gömbölyödő formádhoz. A kérdés persze jogos: ez tényleg ki fog tartani a terhesség végéig? A válasz inkább nem, mint igen. Mert nem titok, a 9. hónapban nem fog jól esni az a nadrág, ami 5 hónaposan a kedvenced volt. De légy nyugodt, a kilencedik hónapban semmilyen nadrág nem fog jól esni, addigra olyan nagy a baba, és így a pocakod is, hogy el kell fogadnod, hogy ez az időszak nem a nadrágok ideje. Ráadásul nem is érdemes ennyire előre tervezni, mert terhességed vége felé biztosan más évszak köszönt be, így úgysem lenne aktuális a kezdeti darab. Na de mit viseljen az, aki már a célegyenesben van? Az óriás pocak inkább szoknyát vagy leggings-et kíván. A szoknyák derékrésze - amennyiben nem farmerszoknyáról beszélünk - általában simulékonyabb, és egyszerűbb megoldásokkal operál, mint a nadrágok. Pamut vagy lycra betéttel takarja a pocakot. A szoknyáknál kevés a trükk, itt az esztétikum vezéreljen. Harisnyából és leggingsből is nyugodtan választhatsz minden előképzettség nélkül, ezek olyan rugalmasak, hogy biztosan együtt nőnek a pocakoddal. Eljön persze majd a pillanat, amikor változó kényelmi viszonyaid megkövetelik, hogy a felsőrészeidet is lecseréld. Itt azt javasoljuk, hogy törekedj a változatosságra. Nem kell feladnod amúgy megszokott stílusodat, hiszen szűk, bő, rövidebb vagy hosszabb fazonok széles választékban állnak rendelkezésre. Pólók, blúzok, tunikák és pulcsik egyaránt megengedettek a kismamának. De hogy konkrét ajánlással segítsünk: nem foghatsz mellé az úgynevezett Heal top-al. Ez egy elasztikus topocska, ami hidegebb időben fehérneműként, nyáron topnak is bevethető, de mindenképpen egy kötelező darab. Ez biztosan eltakarja nadrágod pocakbetétjét, és bármivel felveheted. Variálhatod blúzzal, pólóval, vagy egy praktikus, boleró fazonú rövid kis kardigánnal, ami ráadásul nem egy kifejezetten kismama darab, így pocak nélkül is hordhatod a későbbiekben. A heal top szoptatáskor fog még nagyon jól jönni. Elasztikus természetének köszönhetően könnyen előbújik mögüle a tápcsatorna.:) Szempont az is, hogy olyan különleges anyagból készül a többfunkciós trikó, hogy mosás után percek alatt megszárad, így ha 3-4 darabot beruházol, biztosan minden napra jut belőle egy.

Nagy találmány még a kismamaöv, azaz a bandázs. Külföldön boltok szakosodtak erre, nálunk csupán kevés helyen található meg igazán szép és színes változatokban. Ez az elasztikus derékpánt hivatott áthidalni a nadrág-top közti átmenetet, ezzel is színesebbé és változatosabbá téve a kismama ruhatárát. Az elején jótékonyan takarja a szétpattanni kívánó gombokat, később pedig önmagában is öltözteti a növekvő pocakot. Tévhitnek gondoljuk, hogy nem kismama ruhaboltokban is lehet pocakosan vásárolni. Egy-egy tunikát ki lehet fogni, de más ruhák kevéssé teszik meg a kismamának. Ne feledjük, hogy a terhességgel főleg a pocakunk nő, és nem a testünk egésze, vagyis nem méreteket növünk, csak a haskörfogatunk gyarapszik napról napra. Így egy 42-es ruhácska ritkán mutat jól egy 38-as terhes anyukán. Plusz egy jó tanács: a kismamaruha nem csak arra a 9 hónapra szól, ameddig növekszik a pocak. Azt az átmeneti időszakot is meg kell oldani valahogy, amíg visszahúzódik a has, és ismét eredeti formádban pompázhatsz. A szülést követően egy ideig jól jön majd a ruhák nagy része, ráadásul az évszakok is megismétlődnek. Mire elkezdesz kimozdulni kisbabáddal, eljön megint az az évszak, amiben terhességed kezdetén is jártál, így újra jól jöhetnek azok a ruhácskák, amiket kis pocakkal hordtál. Célszerű tehát nem csak a terhesség idejére tervezni a kismamaruhákat, hanem az azt követő időszakra is. Közhellyé kezd válni, hogy a kismamának nem kell elszakadnia megszokott stílusától. Sok lehetősége van ötletesen felöltöztetni pociját, ezzel is izgalmasabbá téve folyamatosan változó testi élményét. Ennek csak örülhetünk, és bízva kreatív önmagunkban, tényleg nagy élvezettel razziázhatunk a kismama butikokban, hogy a luxus albérletben tanyázó kisembert csinosan növeszthessük.

 

Hogyan kerülheted el a stílus bakikat terhesség alatt is?

 

1. Milyen átalakítást igényel a gardróbod a terhesség alatt?

Ha szerencsés vagy, és a terhesség alatt nem hízol sokat, akkor kismama-gardróbod nem fog sokban különbözni az átlagos ruhatáradtól: valószínűleg az első három hónapban az eddig hordott ruhadarabok is tökéletesen mutatnak majd rajtad. Ha korábban nem voltál nagy övrajongó, itt az idő, hogy beszerezz párat. Az elkövetkező időszakban szinte kötelező kiegészítő lesz.

2. Kerüld a közönséges ruhákat! A túl mini, kivágott vagy szűk darabok optikailag előnytelenek a kismamáknak. Ebben az időszakban inkább önmagadra és a babára koncentrálj: a lágy esésű ingek, kardigánok és tunikák nemcsak kényelmesek, hanem csinosak is.

3. Ne legyél slampos! Nem kell formátlan anyagokba vagy 2 számmal nagyobb méretbe bújnod csak azért, mert terhes vagy! A kismamaruhák többsége deréktól lefelé bővül, elrejtve benne csodás várandós alakod. Válassz inkább derékban szűkebb és a pocaknál bővebb fazont, pl. tunikát leggingsszel vagy lovaglónadrággal, illetve egyberuhát harisnyával. Ez kiemeli a mell-derék-csípő vonalat, és megmutatja, mennyire nőies vagy ebben az életszakaszban! Miért kell túracipőre és bő nadrágra váltani, amikor valaki kismama lesz?

4. Hordj színeket! Az alapvető stílustanácsok ebben az időszakban is igazak: a nagymintás vagy keresztben csíkos darabok optikailag nagyítanak, míg a függőleges vonalak nyújtanak. Érdemes ilyenkor a minták helyett a színekre helyezned a hangsúlyt. A színtípusodnak megfelelő árnyalatok ilyenkor is kiemelik arcod ragyogását és a legegyszerűbb szettet is tökéletessé varázsolják. Sárga, pink, menta - minden trendszín jöhet!

5. Kerüld a feketét! A tévhittel ellentétben ilyenkor a fekete nem ápol és eltakar. Az általad viselt színek a babára is hatással vannak. A jobb közérzet érdekében inkább fehér vagy szürke alapdarabokat válassz.

A kismamák nem biztos, hogy ugyanazokat a színeket kedvelik, mint korábban. Jobban szeretik a harmonikusan összeállított öltözékeket, mint a túlságosan rikító, feltűnő darabokat.

6. Le a magas sarkúval! A tipegőidet erre az időszakra érdemes kényelmes cipőkre cserélned. Ha az edzőcipők mellett mást is hordanál, akkor elsősorban jó kidolgozású balerinákat és törpe sarkú bokacsizmákat válassz.

7. Anyagorgia! A felerősödött érzékeidet is kényeztetheted. A pamutdarabok mellett voksolj a nemes textilekre: a muszlin, selyem és csipke igazán különlegessé teszik majd a megjelenésedet!

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF