2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

Tükör, kristály és fény pozitív hatásai

A jó feng shui érdekében számtalan javító vagy erősítő eszköz létezik. Ha a csi kedvező erőteret hoz létre, jobban érezzük magunkat, és sikeresebben tudjuk a lehetőségeinket kihasználni. Érdemes olyan tárgyakat, eszközöket választanunk, melyek látványra is tetszenek, így még kellemesebb atmosz-férát tudunk létrehozni, mind a környezetben mind pedig magunkban.

Tükör

A tükrök különösen fontos szerepet játszanak a feng shuiban. Térnövelő hatású, azonban óvatosan bánjunk vele. Ne válasszunk túl kicsit, akkora legyen, hogy kényelmesen lássuk benne magunkat. A törött tükröt soha ne dobjuk ki! Mozaik tükröt se használjunk, amiben darabokban látjuk magunkat, mert stresszt idézhet elő. A hálószobában pedig ügyeljünk arra, hogy olyan helyen legyen, hogy az ágyból ne lássuk magunkat benne. A testünk körüli aura rezgését a tükör felerősíti, ezért nyugtalanabbul alhatunk. Soha ne állítsunk tükröt ablakpárkányra, vagy ajtóval szembe, mert a beáramló csit zavarhatja, fékezheti, megakaszthatja. Soha ne akasszunk tükröket egymással szemben, különben a csi ide-oda ugrál, és nem tud tovább áramolni!

Tükör segítségével csi-energiát áramoltathatunk olyan terekbe, ahol a csi stagnál, vagy éppen új csire van szükség. Ezen a módón gyorsíthatjuk is a csi áramlását. A tükrök vissza tudják verni és meg tudják fordítani az energia áramlását. Továbbá le tudják építeni a felesleges csit, illetve más irányba tudják terelni a kedvezőtlen csi-áramlásokat.

A hatás szempontjából döntő jelentőségű a tükör formája. A feng shuiban sima és domború tükröket alkalmaznak. Az előbbiek egyetlen irányba irányítják a csit, míg a domború tükrök különböző irányba szórják szét.

A feng shuiban különleges szerepe van a nyolcszögletű tükörnek. A nyolc szöglet a nyolc tigramnak, illetve a nyolc iránynak felel meg. A nyolcszögletű tükörkeret a keretben lévő tükör formájától függően gyűjti, erősíti vagy elhárítja a csit. A kerek tükrök több janggal rendelkeznek, s így segítenek a csi megtartásában. Az ovális tükrök viszont több jinnel bírnak, ezek szétszórják a csit.

A tükrök további előnye, hogy segítségükkel olyan terekbe is juttathatunk energiát, amelyek hiányt szenvednek belőle. Sötét sarkokba, lépcsők alá vagy zegzugos folyosókba így célzatosan áramoltathatunk energiát.

Ha meg szeretnénk akadályozni, hogy az energia különböző ajtókon át mellékhelyiségekbe, pl. mosdóba, fürdőszobába, zuhanyzóba vagy a pincébe jusson, akkor szereljünk fel az adott ajtóra szemmagasságban egy kisebb tükröt. Ez vissza fogja verni a lakásba az energiát. (Tükör helyett használhatunk tükröződő felületeket is.) Ez azonban csak akkor hatásos, ha a kérdéses ajtót zárva tartjuk, ha nem közlekedünk rajta túl gyakran. Különösen a nyolcszögletű, vagy a kerek tükrök alkalmasak ebben az esetben.

A domború tükrökkel szétszórhatjuk a megterhelő, negatív hatású shát, pl. egy éles kiszögellésről.

Különösen kedvezően hat egy tükör abban az esetben, ha az íróasztalunknál háttal a szobának vagy az ajtónak ülünk. Ha helyszűke miatt vagy technikai okok folytán nem tudjuk ezt megváltoztatni a bútorok átrendezésével, akkor tegyünk egy tükröt az asztalunkra, hogy abban látszódjék a mögöttünk lévő tér.

A hosszú folyosón gyorsan mozgó csí áramlását lassíthatjuk a falakra váltogatva felszerelt tükrökkel. A kicsi tereket tágasabbá tehetjük nagy, sima tükrökkel, amit tovább erősít az a tény, hogy a tükör a szobán keresztül tereli a csi-energiát.

Kristály

A kristályok - akárcsak a tükrök - meghatározó szerepet játszanak a Feng shuiban.

Ha a szivárványkristályok mellett döntünk, olyanokat használjunk, amelyek geometriai formája egyetemes formákra emlékeztet. A legjobb a gömb.

A gyémánt tisztaságú kristálygömbök a prizmahatás következtében a fehér fényből elővarázsolják a benne lévő spektrum színeit, ennél fogva rejtett képességeket és tehetségeket hoznak felszínre. A Tűz (fény) és a Föld (kristály) elemek kombinációjának harmóniája jó érzést kelt az emberben.

A szivárványkristályok akkor a leghatékonyabbak, ha tiszták és karcolásmentes felületűek. Színük lehet áttetsző, kék, sárga, zöld vagy piros. A színesek a Tűzön és a Földön kívül plusz elemet is tartalmaznak (a kék a Víz elemet, a sárga a Földet, a zöld a Fát, a piros a Tüzet jelképezi). A kristály méretét a szoba nagysága határozza meg. Kis szobába kisebb, nagy szobába nagyobb való. A gömbök 2-7 cm nagyságúak.

A természetes kristályok létrehozzák és raktározzák az energiát. Bármilyen méretűek lehetnek. Rendszeresen tisztítani kell őket, mert a rossz energiákat magukba szívják.

Leggyakrabban csiszolt üveggolyókat szoktak az ablakokra felakasztani, de az üvegszívek és az üvegcseppek is nagyon kedveltek.

Amikor a fény valamelyik kristályon áthatol, átalakul a szivárvány színeivé. Minden egyes ilyen szín kisugározza a helyiségben a maga csi-energiáját. A kristályok segítségével megsemmisíthetők a feng shuiban „mérgezett nyilaknak” nevezett káros csik. Ilyen mérgezett nyilaknak számítanak pl. a számítógépek, monitorok, televíziók, mobiltelefonok és a mikrohullámú sütők sugárzásai. Az ezek mellé helyezett kristályok semlegesítik a káros sugárzást.

Ne használjunk hegyes kristályokat! Piramis alakú kristályokat is csak megfontoltan helyezzünk el a lakásban. A piramisok csúcsaiból ugyanis nagyon erős energiák áramlanak ki, amelyek aztán, akárcsak a mérgezett nyilak, szúró csi-ként hatnak. De ezeket a nem kívánt hatásokat is le lehet gyengíteni, amennyiben ezeket a kristályokat kerek levelű növények közelében helyezzük el.

Fény

A fény energiaforrás. Ha valamelyik életterületen mozgást szeretnél előidézni, fénnyel támogathatod. A rossz fények fejfájást, depressziót okozhatnak. A legjobb a természetes fény, de sok egyéb fajtája megfelel még ezen kívül.

Az izzó általános és helyi megvilágításra alkalmas. Emeli a csi energiát, hangulatát a lámpaernyő adja meg. A papír és az agyag lámpaernyő jin hatású, a fém alapanyagú jang atmoszférát kelt. Ha megnyugtató jin hangulatot szeretnél, akkor a növények mögé is tehetsz fényt.

A spot lámpa egy kiválasztott helyre irányít fénynyalábot. Aktivizálja a csit. Megvilágíthatjuk vele a dolgozó helyünket, míg a szoba többi része természetes fényben marad. A halogén lámpa fényereje nagyon intenzív, és jól hat a csi áramlására.

A felfelé világító lámpatest felfelé irányítja a csit. Alacsony belmagasságnál vagy ferde tetőnél ajánlatos alkalmazni, hogy a mennyezet magasabbnak tűnjön. A lefelé világító lámpatest stabilizálja az érzésvilágot.

A színes világítás különleges hangulatot teremt.

A gyertya a Tűz elemet képviseli. Meleg hangulatot teremt, maga köré gyűjti az embereket. A föld és a spirituális világ közti kapcsolatot jelképezi.

Nem minden fény alkalmas a harmonikus, egészséges légkör megteremtésére. Van egy, amelyben az emberek nem érzik jól magukat: ez a neonfény, mert a hidegség érzetét kelti. Az iskolák és a munkahelyek használják.

2015-01-12

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF