2018. 09. 25. kedd, Eufrozina, Kende


Rovatok

Aktuális

Változások a magyar helyesírásban

Szeptember elejétől lép érvénybe az új helyesírási szabályzat, amely az előzetes hírek szerint sokkal inkább lesz „felhasználóbarát”, mint eddig, jobban fognak közelíteni a gyakorlathoz a benne lévő normák.

Milyen konkrét változásokat jelent az új szabályzat?

A jövőben mások mellett kiveszik a szabályozás alól az asszonyneveket és a postai címzést, ezekről nem az MTA magyar nyelvi osztályközi állandó bizottsága akarja megmondani, mi a helyes formájuk. Több szabályt enyhítenek, másokat kiegészítenek, és néhány olyan is lesz, amit megváltoztatnak.

Az egyik változás, hogy a többjegyű mássalhangzókat az összetett szavak tagjainak határán kell majd megkettőzni. Tehát a gyakorlatban ez így néz majd ki: a helyes alak nem az ésszerű, hanem az észszerű lesz. Továbbiakban intézménynévnek minősülhetnek a mozik, vendéglők és fürdők neve is, így minden tagja nagybetűvel kezdődhet.

Számos szónak megváltozik majd a helyes formája pl.: a burából búra lesz, a tenyérbe mászóból pedig tenyérbemászó.

Az egyszerűsítés elve megszűnik akkor, ha három azonos mássalhangzó kerül majd egymás mellé a tulajdonnevekben, pl.: Bernadettel helyett a Bernadett-tel lesz a követendő írásmód.

A magyar helyesírás szabályainak 12. kiadása már megvásárolható a boltokban.  

 

2015-08-27

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF