2018. 09. 25. kedd, Eufrozina, Kende


Rovatok

Aktuális

Van igény a kultúra akadálymentesítésére

 

Győr, 2015. november 10. – Nagy érdeklődés kísérte az audionarrált mozi bemutatkozását. A Vidanet és az AKKU – Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület pénteken tartott vetítésének célja az volt, hogy segítse egy új műfaj, az audionarráció magyarországi megszületését és terjedését, ezáltal a látássérültek számára is befogadhatóvá tegye a mozi élményét. A több mint 100 fő részvételével zajló vetítés egyértelműen igazolta, hogy a kultúra akadálymentesítésére széles igény mutatkozik.

Jelenleg Magyarországon több mint 80 ezer látássérült él, akiknek nemcsak a mindennapi nehézségekkel kell szembenézniük, de sajnos egyelőre a kultúrafogyasztásra is korlátozott lehetőségeik vannak. Ugyan a hangoskönyvek és a képernyőolvasó programok terjedése segíti a korlátok lebontását, de az idősebb korosztály számára továbbra is a televízió és a rádió jelentik a kultúrafogyasztás elsődleges csatornáit. „Szerencsére mára egyre több szervezet fordít figyelmet erre: jó néhányan foglalkoznak például színházak látássérülteknek szóló akadálymentesítésével, valamint narrált kiállítások is vannak. A legnagyobb nehézséget ezeknek a szolgáltatásoknak a bevezetése, illetve a célcsoporthoz való eljuttatása jelenti – mondta el Pethes Ágnes az AKKU képviseletében. – A mi célunk ezzel a vetítéssel az volt, hogy segítsük egy új műfaj, az audionarráció magyarországi megszületését, és minél szélesebb körben való hazai terjedését. Ennek érdekében közel 100 látássérültekkel foglalkozó szervezettel vettük fel a kapcsolatot.”

Egy film, egy hét

Az eddig legismertebb hazai narrált mozi a Vakvagányok volt, amely Tímár Péter nevéhez fűződik. A nagy siker ellenére nem terjedt el a műfaj, mindössze két film, a Zimmer Feri 2, valamint a Legyetek jók, ha tudtok érhető el itthon audionarrációval DVD-n, illetve online. Ennek egyik oka, hogy az audionarráció elkészítése komoly technikai hátteret, valamint idő- és energiaráfordítást igényel: a narráció hangsávjának rögzítésekor, a vágáskor és az utómunkák során is profi stúdióra van szükség, egy film narrációja pedig legalább egy hét megfeszített munkával készül el.

A tanú újra bizonyított

Bacsó Péter filmklasszikusának narrációja az AKKU és a Vidanet együttműködésének köszönhetően született meg. A november 6-án a győri Gyermekek Házában tartott bemutató különlegessége, hogy a látássérültek számára akadálymentesített vetítés nyilvános volt, párbeszédre hívva az érintett célközönséget. „Nem titkolt célunk volt, hogy széles körű, szakmai hatástanulmány készüljön az itthon még gyerekcipőben járó audionarrációval kapcsolatban – emelte ki Pethes Ágnes. – A kezdeményezés visszhangja nagyon pozitív volt, több szervezet jelezte, hogy örömmel együttműködne. A vetítés közel teltházzal zajlott: több mint százan jöttek el, a nézők fele látássérült volt, Budapestről és Székesfehérvárról is érkeztek érdeklődők, ami azt mutatja, hogy nagy igény mutatkozik a kultúra akadálymentesítése iránt.”

Ezt nem csak a számok mutatják. Németh Kinga, aki maga is látássérült, így mesélt a vetítésről: „Pár éve segítek egy fiatalembert, aki baleset következtében csőlátással és memóriazavarral küzd. Moziba, színházba, hangversenyekre kísérem el. Mindez élmény neki, ugyanakkor sokszor előfordul, hogy az előadás közben megbök, az óráját nézi. A tanú bemutatóján azonban csoda történt! A másfél órás filmet úgy nézte végig, hogy egyszer sem nézett az órájára. Véleményem szerint, ha ilyen hatást érünk el egy-egy embernél, már megérte.”

Ezúttal ugyan az akadálymentesítés részlegesen, látássérültek számára valósult meg, a kezdeményezés hosszú távú célja, hogy mindenki számára megteremtse a kultúra korlátlan fogyasztásának lehetőségét.

A Vidanet Zrt.-ről:

A Vidanet Zrt. már több mint húsz éves múltra tekint vissza. A Győri Kábeltelevízió Szolgáltató Kft., a Vidanet egyik jogelődje 1990 márciusában alakult, elsőként nyújtva kábeltelevíziós szolgáltatást Győr területén. Vállalatunk a folyamatos bővítések és fejlesztések eredményeként ma már kábeltelevízió-, internet-, és telefon-szolgáltatást nyújt Győr, Kaposvár, Mosonmagyaróvár, Tata, Pécs, Kapuvár, Csorna, Fertőd, Harkány és Siófok városában, a környező településeken, valamint Budapest XVIII. kerületében. Emellett országos szinten kínálunk ADSL és mobilinternet szolgáltatásokat.

Vállalatunk 2010. január elsejével új stratégiát fogalmazott meg, melynek középpontjában a helyi közösség áll. A menedzsment kiemelt figyelmet fordít a szolgáltatási területén élőkre, mely túlmutat a hagyományos távközlési szolgáltatói szerepen. Ennek keretében támogatjuk a helyi sporteseményeket, valamint a régió egészségfejlesztését is.

Az AKKU-ról – Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesületről:

Az AKKU csoport a 2014/15-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az FSZK (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.) közös szervezésében megvalósult első, akkreditált audionarrátor felnőttképzés végzőseiből alakult. Tagjai között táncosok, művészeti titkárok, pedagógusok és újságírók is vannak. Az egyesület célja, hogy változtasson a színházi, tévés, filmes és múzeumi akadálymentesítés terén jelenleg gyerekcipőben járó itthoni körülményeken, aktívan bevonva a munkába magukat az érintetteket, így a látás- és hallássérült közösséget. Filmek, DVD-k, színdarabok, kiállítások, valamint sportesemények audionarrálásával is foglalkoznak.

Az audionarrációról:

Az audionarráció egy, a látássérültek számára nyújtott szolgáltatás, amelynek segítségével az akadálymentesítésen keresztül érthetőbbé és élvezhetőbbé válnak számukra a színházi előadások, filmek, televíziós műsorok és kiállítások vagy bármely, jellegzetesen vizuális elemeket is tartalmazó program.

A módszer lényege, hogy a színpadon/filmen megjelenő eseményeket szóban tolmácsolja a teljesebb megértés és művészi élmény végett. Bár a színdarabok és filmek cselekménye a párbeszédek és audiojeleknek köszönhetően legtöbbször követhető, sok információ veszik el azok számára, akik az esetleg néma vagy éppen hang alapján nem beazonosítható jelenetrészletekről lemaradnak, nem beszélve a vizuális elemekről (díszlet, jelmez, színész kinézete stb.). Ezeket az információkat közli az audionarrátor, igazodva az adott mű/műfaj sajátosságaihoz, a rendezői koncepcióhoz és szándékhoz. A narrátori munka minden esetben kiegészítő, kísérő jellegű, így a művészeti alkotások szolgálatában áll. 

 

További információ:

Kozarek Andrea

szakmai igazgató

SAKKOM Interaktív

online marketing + pr ügynökség

Telefon: (+36) 1 237-0212

Fax: (+36) 1 237-0213

Mobil: (+36) 70-6291-887

E-mail: akozarek@sakkom.hu

Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 47. V. em.

Webcím: www.sakkom.hu

Facebook: www.facebook.com/sakkom.interaktiv

2015-11-11

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF