2018. 08. 21. kedd, Hajna, Sámuel


Rovatok

Dívány

Varga Bence – Az éneklő poharak virtuóza

Zenél, tanít, szervezi a koncertjeit és még egy lemezen is dolgozik. Ismerjék meg Varga Bencét, azt a zenészt, aki üvegpoharakból csal elő gyönyörű dallamokat.

Hány éves korod óta foglalkozol zenével?

Hivatalosan 10 éves korom óta, ugyanis akkor írattak be szüleim a helyi zeneiskolába, Anyukám megelégelte, hogy az otthoni székek és az edények kezdenek leamortizálódni…

Ütős hangszerekkel kezdted a pályádat, miben más egy ilyen érzékeny hangszeren játszani?

Ha azt mondjuk ütőhangszer, az emberek nagyrészének a dob és a hangerő jut eszébe. Szerencsére ebben a többezer fős „családban” rengeteg finom és szép hangú hangszer is található. Minden zenei eszköz más és más, de mindegyik érzékeny. Kellett idő mire megszoktam, hogy ez mindegyiknél törékenyebb…

Ha az ember a pohárra gondol, elsőre nem egy hangszer jut az eszébe. Honnan jött az ötlet, hogy poharakon zenélj?

Ez nem az én találmányom. Az ún. üvegharmonika már a XVIII. században megjelent, Benjamin Franklin találmánya volt (1761). Akkoriban annyira népszerű volt, hogy Mozart és Beethoven is komponált darabot rá. Később az a „hír” járta, hogy aki ezen a hangszeren játszik, az megbolondul, ezért betiltották. Az igazi ok az ólommérgezés volt, mivel az akkori poharaknak még nagyon magas volt az ólomtartalma.(szerencsére én egyiket sem vettem még észre magamon…)

Glasso, már az elnevezés is különleges. Van valamilyen története a produkció nevének?

Igazából nincs. Szerettünk volna egy egyszerű, könnyen megjegyezhető, de beszédes nevet kitalálni a produkciónak. Glass, mint üveg, az o meg csak úgy jött.

Milyen műfajt képvisel a Glasso, mi az, amit a legszívesebben játszol?

Hiszem, hogy a gyökereket ápolni kell, ezért (is) csempészek mindig legalább egy Mozart műből a műsorba. Általában a közeg határozza meg, hogy mit játszom épp. Másra van igény egy borkóstolón, borbemutatón, céges rendezvényen vagy akár egy fesztiválon. A repertoárban találhatók népzenei, klasszikus zenei átdolgozások, modern és a mostanában divatos „retro” slágerek feldolgozásai is. Persze mindegyik amolyan „Glassosan”. Mindegyiket szívesen játszom, és sok kedvencem van.

Legutóbb a Dal 2016 Akusztik kapcsán ismerhetett meg az egész ország. Hogy kerültetek kapcsolatba Odettel?

Odett menedzsere hívott fel egy péntek este, hogy lenne-e kedvem velük dolgozni a Dal2016 akusztikus versenyében? Odett idei Stardust c. versenydalát nem ismertem, ezért nem mertem rögtön igent mondani. Először készítettem pár próbaverziót, amit elküldtem nekik. Szombaton már kész ötleteink voltak, hétfőn próbáltunk, szerdán pedig fel is vettük a hangot és a képet a 8-as stúdióban. Hamar kiderült, egy rugóra jár az agyunk… 

A zenélésen kívül mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

A zenélés, szervezés és a tanítás melletti nem sok szabadidőm marad. Szeretem a természetet, a vizet és az állatokat. Leginkább ezek valamelyikével tudok kikapcsolódni.

Tanárként tevékenykedsz, amikor épp nem poharakból csalsz elő gyönyörű dallamokat. Tervezed-e, hogy az ütős hangszerek mellé a poharakat is beveszed a tananyagba?

Szívesen megmutatom növendékeimnek a poharakat, de azért a dobok és a dallamhangszerek még mindig népszerűbbek a zeneiskolában. Azt hiszem, ez megmarad nekik érdekesség szinten.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Tervek és feladatok szerencsére mindig vannak, ebben nagy segítségemre van technikusom Adorján Gyula, aki maga is ütős, így nagyon sok mindenben megegyezik a véleményünk. Az ő stúdiójában készül-ahogy időnk engedi- a lemezem.

Dolgozunk egy nagyobb projekten is, remélem nemsokára erről is mesélni tudok majd. Egyelőre ez még legyen titok.

Hol találkozhatunk legközelebb a produkcióval?

A koncertek többsége Budapesten van. Tárgyalás alatt van egy több állomásos külföldi koncert sorozat, ez még a jövő zenéje.

Kérdezz-felelek:

Csillagjegy: Rák

Étel: Ananászos pulyka

Ital: ásványvíz…

Illat: vanília

Színek: kék

Hobbi: off road

Állat: kutya, ló

Autó: Jeep Wrangler

Sport: evezés, lovaglás,

Zene: majdnem minden

Színész: Morgan Freeman

Akiket támogatok: sérült gyerekek, fiatalok

Ami kiborít: a rosszindulat…

 

http://glasso.hu

www.facebook.com/GlassoMusic

 

Szedlák Katalin

2016-06-02

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF