2018. 09. 24. hétfő, Gellért, Mercédesz


Rovatok

Dizájner

Vintage - a vidéki báj

A vintage, a vidéki stílus manapság egyre divatosabb lakberendezési stílus, amit szinte mindenki imád. Kis kézügyességgel akár mi magunk is létrehoz-hatjuk ezt a bájos hangulatot otthonunkban. A korszakok keveredéséből táplálkozik. A régies, nosztalgikus vonalak modern köntösbe vannak bújtatva, azaz egy lakáson belül a régi vagy annak tűnő bútordarabok néhány újjal vegyülnek. A vintage stílusú lakás berendezése hosszú és lassú folyamat, sok türelemre, jó szemre és biztos stílusérzékre van szükség. Aki vintage-ban gondolkodik, készüljön fel arra, hogy kutatnia kell a megfelelő bútorok után, alaposan fel kell térképeznie a legjobb lelőhelyeket és nem árt beregisztrálni néhány webes használtcikk felületre sem, mert ezek az oldalak valóságos aranybányának számítanak a vintage rajongók körében. Nem kell feltétlenül antik bútorokban gondolkodni, hiszen találunk régies stílusú, de újonnan gyártott darabokat is.

Jellemzők

A népszerű stílus korszakok keveredéséből táplálkozik, a bútorok zöme modern klasszikus, azaz art deco, retró, melyeket egy-egy mai, modern tárggyal vegyíthetünk. Ez a keveredés biztosítja az egyediséget, hiszen a régebbi darabok nem kaphatók minden második bútoráruházban. Fontos, hogy a vintage nem retró és a retró sem vintage. A hangsúly az egyes kor-szakok keverésén van, ezt azonban nagyon finoman, az egyensúlyt, az arányokat és az összhangot megtalálva lehet csak. Az összhang szempontjából fontos, hogy az alkalmazott bútorok egyszínűek vagy színben nagyon közel állnak egymáshoz. Legtöbbször fehér, halvány rózsaszín, kék. Csak a lakástextilek tarkák. Ettől válik kiegyensúlyozottá, nyugodttá az enteriőr, ettől lesz, kifinomult és különleges. Alapvetően természetes alapanyagú bútorok, dekorációk a jellemzők, így elengedhetetlen a fa, jól mutat benne a kopottas bőr, dekorációban a kosarak, cserepek. Némi fényes, lakkozott felület, egy-egy műanyag kisbútor vagy kiegészítő jól mutat közöttük. A falon régi fényképek, grafikák, akvarellek kaphatnak helyet, néhány modern alkotással fűszerezve, de a vintage stílusú lakásban a távol keleti festmények is jól mutatnak. A szőnyegek általában színes, mintás rongyszőnyegek, melyek régies hangulatot varázsolnak a helyiségekbe és vidámmá teszik a szobákat. Ugyancsak jó választás a keleti szőttes, illetve a subaszőnyeg. 

Előnyök

Ami a stílus előnye, az a nehézsége is, mert bár az ócskapiacon is lehet vintage lakásba illő bútordarabokhoz, dekorációkhoz jutni, mégis nagy feladat a megfelelő elemek kiválasztása és a tökéletes kombináció összeállítása. A piacon kívül érdemes lehet szüleink, nagyszüleink padlásán is körbenéznünk, illetve az interneten kutakodnunk a megfelelő bútorok, tárgyak után.

Mitől különleges a vintage stílus? 

Ez a nosztalgikus irányzat számos stílus jegyeit viselheti magán. Az idesorolható tárgyakat, kiegészítőket nem lehet egy katalógusból lemásolni. Jó adag kreativitás szükséges az egye-di és különleges enteriőr és a megfelelő hangulat megteremtéséhez. A régi holmik eredeti funkciójuktól eltérően, sokszor új értelmet nyernek: például a sufniból kimentett szék szerepet kaphat éjjeli szekrényként, vagy a régi fém sütis doboz virágcserépként, így lehet egy régi bőröndből dohányzóasztal, vagy fém tálból lámpabúra.

Mi is igazából a vidéki stílus?

A vidéki lakberendezési stílus az összhang létrehozására törekszik, melyhez elengedhetetlen a részletek gondos kiválasztása. Továbbá fontos jellemzője, hogy nyugalmat, meghittséget sugároz, s törekszik a természetes alapanyagok használatára. A stílus igen erősen kötődik a tradíciókhoz és a hagyományokhoz.

A vidéki stílusnak számos típusát ismerhetjük, például amerikai, angol, holland, provanszi, skandináv, toszkán. Itt az adott vidékre jellemző bútorok, s motívumok figyelhetőek meg.

A konyha és az étkező központi szerepet tölt be. Sok nélkülözhetetlen eleme van ennek a helyiségnek (is), ilyen például a porcelánmosogató. Jellegzetes a bontott tégla a konyhában, készülhet belőle konyhapult vagy egy-egy falat ékesíthetünk velük.

A nappaliban gyakran hajópadlót láthatunk. A fehérre festett falak ebben a helyiségben is nagyon kedveltek. A kanapén szép párnák díszelegnek, melyek még meghittebbé, kellemesebbé teszik a légkört. A friss vagy cserepes virágok is népszerűek a nappaliban.

A hálószobában a finom textileknek kiemelkedő szerepe van. A patchwork takarók használata igen gyakori, s ezzel főleg ebben a helyiségben találkozhatunk. Éjjeliszekrényként sokszor egy régi szék vagy bőrönd is remekül funkcionál. A falak színe fehér vagy világos, s meglehetősen kedveltek a fagerendák is. Az egyéb kiegészítőket érdemes fonott kosaras ládákban tárolni.

Ha fürdőszoba, akkor bizonyára sokaknak a lábon álló kád jut eszébe. Ezen kívül még a dézsa is néha-néha megjelenik. Itt főleg a pasztellszínek kerülnek előtérbe. A régi, újrahasznosított létrák a fürdőszobában nagyon jól mutatnak, s törölközőtartóként remekül funkcionálnak.

Nagy hangsúlyt kell helyezni a megfelelő arányokra, a stílusok egyensúlyára, összhangjára. Ettől lesz harmonikus, mégis egyedi és különleges.

2015-05-04

KISALFÖLD TREND A FACEBOOKON
IMPRESSZUMMÉDIAAJÁNLATELÉRHETŐSÉGEKTERJESZTÉSI PONTOKÁSZF