2018. 04. 21. szombat, Konrád
Rovatok - Gasztro
Gasztro

Csokoládéd-epres pite
A csokoládé és az eper egyazon desszertben csak mennyei lehet.

Karácsonyi Reform Mézes Krémes
Ajánljuk mindenkinek aki szereti a többlapos krémes, mézes süteményeket. Igazi ízbomba ez a karácsonyi sütemény.
Eszterházy torta
Az Eszterházy-torta a grófról kapta a nevét, de először nem Magyarországon, hanem Ausztriában készítették el. A diós, krémes csoda kötelező minden cukrászdában.

Opera szelet
Ez a sütemény igazán különleges és gazdag ízvilágú. Érdemes tehát kipróbálni.

Csokis pöfeteg
Ez a rendkívül csokis és omlós sütemény első ránézésre nagyon hasonlít a puszedlire, de a két süteménynek semmi köze sincs egymáshoz. Ha szereted a duplán csokis süteményeket, akkor ezt a receptet neked találták ki.

Creme Brulee
A Creme Brulee egy valódi francia különlegesség. A tetején lévő karamellréteg áttörése hihetetlen élmény, mint amikor az ember az ajándékot bontja ki. A karamell alatt bújik meg a kellemes, vaníliás gőzölt puding.

Erdei gyümölcsös pohárkrém
Nincsenek is jobb nyalánkságok nyáron, mint a gyümölcsös édességgek, ezért most egy igazán gyümölcsös receptet mutatunk Nektek.

Rebarbarás-epres sütemény
Az eper és a rebarbara kombinációjából egy nagyon ízletes sütemény készíthető. Egy ilyen desszert receptjét hoztuk most el.

Epres mascarpone
Lévén, hogy most eperszezon van, egy igazán finom receptet hoztunk most nektek. Az eper és a mascarpone nagyon jó párosítás, és nem mellesleg isteni finom.

Eckler fánk
Néhány ételtörténész szerint az ekler francia eredetű: Antonin Careme (1784-1833) híres francia séf készítette először. A francia eclair szó jelentése villámlás. A pontos eredetét senki sem ismeri. Vannak, akik szerint a könnyű tésztája és habos tölteléke név alapja, mivel a süteményt fél kézzel egy szempillantás alatt meg lehet enni.

Csokis keksztorta
Gyorsan elkészíthető sütemény, nagyon csokis és ízletes.

Húsvéti kalács
A húsvét
„És monda Mózes a népnek: Megemlékezzél e napról, melyen kijöttetek Egyiptomból a szolgálatnak házából; mert hatalmas kézzel hozott ki onnan titeket az Úr; ezért ne egyetek kovászost.”
(2 Móz. 13,3 Károli Gáspár fordítása).

Húsvéti torta
Lassan itt a tavasz, közeledik a húsvéti időszak. Ez a torta igazán különleges dísze lehet az ünnepi asztalnak.

Farsangi fánk
Jöjjön most egy édesség a farsang jegyében.
Csörögefánk
A február és a farsangi szezon kedvelt süteményei közé tartozik a fánk. A fánk kedvelők körében népszerű csörögefánk receptje következik most.

Csurgatott fánk
Leggyakrabban reggeliként vagy uzsonnaként szokták enni. Fogyasztása a téli hónapokban nagyobb, ezzel ellentétben nyáron nem olyan népszerű. Sokszor forró italokkal (mint a forró csokoládé, tejeskávé) szokták felszolgálni, de néhol ánizsba is mártogatják.
Sacher torta
Franz Sacher 16 éves cukrászinas 1832-ben alkotta meg a süteményt Metternich herceg számára. Sok módja van a meggazdagodásnak, Franz Sacher-nek tortája segített ebben. Fia, Eduard 1876-ban alapította a Hotel Sacher-t, melynek védjegyévé vált a Sacher-torta. 1965-ig pereskedett a Demel és a Sacher-cukrászda, hiszen mind a ketten azonos néven árulták süteményüket.

Vendégváró sütemények szilveszterre
Szilveszterkor többnyire sós süteményeket fogyasztunk. Ezért két nagyon finom aprósütemény receptet hoztunk most Nektek.

Vendégváró karácsonyi sütemények
Így az ünnepekhez közeledve, mi is készültünk néhány recepttel, hogy gördülékenyebb legyen a készülődés.

Tiramisu
A tiramisu olasz desszert, amely általában az alábbiakból készül: babapiskóta, feketekávé, mascarpone sajt, tejszín, cukor, kakaópor.

Krémes
Sokan úgy gondolhatják, hogy nehéz ennek az ismert a süteménynek az elkészítése a saját otthonunkban, nos ebben tévednek!

Bejgli
A hungaricumnak számítható bejgli, tipikus magyar karácsonyi sütemény. Mely főként diós és mákos ízesítésben készül. A karácsonyi beigli paraszti hagyomány. A diót rontás ellen fogyasztották, a mák pedig a bőséget jelentette. Hazánkban a 19. század második felében terjedt el és kezdetben kizárólag a családi ünnepek süteménye volt.

Sütőtöktorta
A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.

Almás kosárka
Ha bárkit megkérünk, hogy mondjon egy gyümölcsöt, a legtöbb ember bizonyára rávágná: alma. Sok almát eszünk, és joggal vagyunk büszkék a hazánkban termő fajtákra. Többre becsülöm a legkorcsabb nyári-téli almát, mint a kiglancolt "darabra" árult drága behozatalit. A legfontosabb azonban az, hogy az almában nagyon sok értékes vitamin és más, az ember számára fontos tápanyag található. Az almában kevés a szénhidrát, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű vitamint és nyomelemeket tartalmaz. Ahogy fejlődik az alma a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin.

Szilvás linzertészta
Gasztro rovatunk vezetője:
Pálffy Krisztián
ezüstkoszorús cukrászmester
www.palffycukraszat.hu

Barackos Parfé
Szösszenetek a konyhából.

Borkrémes sárgadinnye
Hozzávalóin, elkészítésén kívül - mesélünk a sárgadinnye honosításáról, érdekességeiről és gyógyászati hatásairól.